Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Pasen 2020

Pasen staat voor de deur en dat betekent voor de meeste mensen: een ei hoort erbij! Het aanbod in supermarkten is groot en kan behoorlijk verwarrend zijn. Scharrel, vrije uitloop, Rondeel, biologisch of Kipster: wat is het verschil in dierenwelzijn voor de kippen die de verschillende soorten eieren leggen? Wij zochten het voor je uit en beoordeelden het aanbod van eieren in de supermarkt.

Er is een groot onderling verschil in het dierenwelzijn van legkippen. Eieren uit een legbatterij kom je inmiddels niet meer tegen tussen de verse eieren in supermarkten. Toch valt er nog veel te verbeteren in het supermarktaanbod. Dat een legbatterij een hel is voor kippen, is inmiddels wel bekend. Maar dat ook de kippen die gewone scharreleieren leggen nooit buiten komen, en dat ze met tienduizend kippen in een stal zonder daglicht leven – dat weet niet iedereen. Het welzijn van deze kippen is zelfs onvoldoende voor 1 ster van het Beter Leven Keurmerk, en de eieren krijgen slechts een 3 in de DierenwelzijnsCheck.

In veel supermarkten zijn tegenwoordig alleen nog eieren te koop met minimaal 1 ster van het Beter Leven Keurmerk. Toch scoren scharreleieren met 1 ster een onvoldoende op dierenwelzijn. Deze kippen leven, net zoals de kippen van gewone scharreleieren, met negen kippen op een vierkante meter. Ze hebben wel een kleine overdekte uitloop naar buiten. Eieren met minimaal 2 sterren van het Beter Leven Keurmerk scoren net een voldoende. Toch komt er ook bij deze kippen nog veel dierenleed voor. Bij zowel scharreleieren (BLK1) als vrije-uitloopeieren (BLK2) worden de haantjes direct na de geboorte gedood. Ook de vangstmethode is hetzelfde: meerdere kippen tegelijk worden ondersteboven aan hun poten gevangen. Dit levert stress en vaak ook verwondingen op. Vervolgens worden ze met het omstreden elektrische waterbad verdoofd voor de slacht. 

Biologisch, Rondeel en Kipster met 3 sterren van het Beter Leven Keurmerk krijgen een 7 voor dierenwelzijn. Biologische kippen hebben zowel binnen als buiten meer ruimte tot hun beschikking. Maar ook hier is de vangstmethode hetzelfde (ondersteboven aan één poot) en worden de haantjes vergast. Rondeel-eieren en Kipster-eieren scoren hetzelfde cijfer op dierenwelzijn. De kippen hebben buiten minder ruimte dan biologische kippen, maar worden op een diervriendelijke manier gevangen (rechtop in plaats van ondersteboven aan één poot).  Rondeel-eieren zijn op dit moment alleen te koop bij de Albert Heijn. Bij Kipster worden de haantjes bovendien niet direct gedood, maar grootgebracht op biologische opfokbedrijven. Je kunt ook eieren kopen van een lokale boer of andere producenten die niet aan de supermarkt leveren. Zo scoren de eieren van de Fruittuinen van West het allerbest op dierenwelzijn.

Waar kun je op letten in de supermarkt?

Wil je zeker weten dat de kippen van jouw eieren een redelijk leven hebben? Koop dan eieren met minimaal 3 sterren van het Beter Leven Keurmerk. Veel verpakkingen zijn helaas misleidend, daarom krijgen eieren ook allemaal een stempel met een code. Hier geldt: hoe hoger het nummer, hoe slechter de leefomstandigheden van de kip. Om zeker te weten dat je diervriendelijke eieren koopt, kun je altijd naar de code op de eieren kijken. Begint de code met een 0? Dan zit je goed. Lees hier meer over de keurmerken en eicodes.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities