Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Pizza

Pizza, we zijn er dol op! Maar helaas zijn veel pizza's erg dieronvriendelijk. Wij onderzochten de menukaarten van 36 Amsterdamse pizzeria's. De cijfers voor dierenwelzijn kun je hieronder vinden. 

Het is slecht gesteld met het dierenwelzijn in de meeste Amsterdamse pizzeria’s. Bijna alle restaurants hebben (buffel)mozzarella uit Italië op de kaart staan, een zeer dieronvriendelijk product. Slechts één pizzeria gebruikt Nederlandse buffelmozzarella, terwijl deze dieren het veel beter hebben dan hun Italiaanse zusjes.

Het leed achter Italiaanse buffelmozzarella

Het basisingrediënt van de meeste pizza's is mozzerella. Italiaanse buffelmozzarella is een van de meest dieronvriendelijke producten in de DierenwelzijnsCheck. Met een 3 staat het bijna onderaan de lijst. Dit komt omdat buffels in Italië leven onder erbarmelijke omstandigheden. Stiertjes hebben geen enkele waarde en worden vaak eigenhandig afgemaakt door de veehouder. De vrouwelijke waterbuffels staan op kale roostervloeren, wat zorgt voor veel problemen aan hun poten en klauwen. En ze lijden onder de lange en extreme hitte en hebben geen water of modderbad tot hun beschikking. Toch pronken veel pizzeria’s met het product op hun kaart. Het wordt gezien als authentiek wanneer een restaurant zijn ingrediënten uit Italië haalt. Zo hebben bekende pizzeria’s als SottoLa PerlaRenato’s en Pazzi het op de kaart staan.

Nederlandse buffels
Mozzarella van Nederlandse buffels kwamen we slechts één keer tegen bij een pizzeria. Alleen pizzeria Fuoco Vivo gebruikt dit. In Nederland zijn er zo’n 7 bedrijven die buffels houden voor melkproductie, zoals De Stoerderij en De Waterbuffelfarm. De buffels in Nederland leven in stallen met ligboxen en hebben toegang tot een weide. Ook mogen ze hun hoorns houden. Mozzarella uit Nederland krijgt daarom een dierenwelzijnsscore van 6,5, een stuk hoger dan de Italiaanse.

Naast buffelmozzarella staat er ook geregeld gewone mozzarella op de kaart. Dit wordt gemaakt van koeienzuivel. Verder importeren restaurants vaak traditionele pizzatoppings zoals parmaham, salami, mortadella of pittige worst  uit Italië. Dit vlees heeft geen keurmerken en voldoet slechts aan de laagste Europese welzijnseisen.

Als je zeker wil weten dat je een diervriendelijke pizza eet, kun je nu alleen terecht bij Mastino. Hier zijn de pizza’s namelijk compleet veganistisch. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities