6 Tips voor een diervriendelijke BBQ

Stijgt het kwik boven de 25 graden, dan trekken we massaal de BBQ uit de kast. Dit jaar doen we dat misschien niet in het park, maar in eigen tuin is het net zo leuk! De traditionele BBQ bestaat uit vlees, veel vlees. Funest voor de dieren en het klimaat. Erger jij je als je met vrienden gaat BBQ’en aan de hoeveelheden vlees die er worden gegeten? Tegenwoordig hoeft een BBQ helemaal niet meer (alleen) uit vlees te bestaan. We geven je 6 tips voor een diervriendelijke BBQ! Kijk hier voor onze diervriendelijke BBQ-recepten!

1. Als je vlees koopt, koop dan goed vlees
Uit ons onderzoek is gebleken dat veel BBQ-vlees in de supermarkt afkomstig is van de intensieve veehouderij. Die dieren slijten hun korte, ellendige levens in dichte, donkere, overvolle stallen. Juist in het BBQ-seizoen, wanneer er extra veel vlees wordt gegeten, houden supermarkten zich niet aan de afspraak om varkensvlees met een Beter Leven-keurmerk te verkopen. Maar ook het rundvlees en de kipproducten voor op de BBQ zijn bij supermarkten erg dieronvriendelijk. Koop eens vlees met drie sterren van het Beter Leven-keurmerk, of biologisch vlees bij Ekoplaza. Ook kun je vlees kopen bij kleinschalige, lokale producenten, zoals Brandt&Levie, Lindenhoff, Ecofields of vijfsterren-varkensboeren. 

2. Gebruik vegetarische vleesvervangers
Steeds meer mensen willen minder vlees eten. Vandaag de dag zijn er veel vleesvervangers op de markt, en het aanbod en de kwaliteit blijven maar groeien. De Beyond Burger, worstjes en vegetarische kipstuckjes van de Vegetarische Slager, vegaburgers van Vivera en Dutch Weedburger, ze doen het allemaal goed op de BBQ. Je kunt vegaburgers ook makkelijk zelf maken van bieten, bonen, linzen, kikkererwten of paddenstoelen. Ook kun je tofu, tempeh of seitan gebruiken om saté, spiesjes of plantaardige steak te maken.

3. Leg groenten op de barbecue
Een BBQ hoeft niet alleen te bestaan uit vlees of producten die op vlees lijken. Groenten zijn heel geschikt voor de BBQ en je kunt er eindeloos mee variëren! Koop lange houten of metalen prikkers en maak verschillende groentespiesjes. Maiskolven, aubergines, portobello's, groene asperges of gepofte aardappelen zijn erg geschikt voor de BBQ. Eigenlijk alles wat je maar kan bedenken, en het is gezond, lekker, makkelijk en kleurrijk!

4. Maak salades en brood
Zomerse salades zijn een goede aanvulling op een BBQ. Ook hier kun je eindeloos mee variëren en je kunt ze van tevoren al klaarmaken. Salades met fruit, zoals watermeloen en granaatappel, zijn lekker fris. Je kunt in plaats van alleen blaadjes sla en groenten ook quinoa, bulgur, linzen en kikkererwten toevoegen. Brood met dips is ook altijd lekker bij een BBQ. Je kunt zelf brood en dipjes maken, maar je kunt dit natuurlijk ook kopen. Denk bijvoorbeeld aan Turks brood of naanbrood met hummus, vegan kruidenboter, pesto, guacamole of baba ganoush.

5. Ga voor diervriendelijke sauzen
Ketchup, curry, barbecuesaus, satésaus, you name it. Veel sauzen zijn al van nature plantaardig, maar je kunt ze ook zelf maken. Tegenwoordig zijn er veel goede veganistische mayonaises op de markt. Vegan mayo is een goede basis om zelf knoflooksaus of cocktailsaus mee te maken!

6. Fruit!
Niet alleen groente, maar ook fruit is erg lekker op de BBQ. Voor het dessert, maar ook voor de hartige BBQ-trek! Probeer bijvoorbeeld eens een steak van watermeloen. Gegrilde ananas is heerlijk als dessert! 

Kortom, een BBQ hoeft echt niet ongezond, dieronvriendelijk en slecht voor het klimaat te zijn! En er zijn heel veel lekkere alternatieven voor vlees.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities