Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Europees Parlement verwerpt plantaardige zuivelcensuur

Goed nieuws! Het Europees Parlement heeft amendement 171 ingetrokken, een voorstel om strenge aanvullende restricties in te voeren op verpakkingen van plantaardige zuivel. De verpakkingen zouden te veel lijken op dierlijke zuivel en misleidend zijn voor de consument. Woorden als ‘bevat geen melk’ of ‘alternatief voor zuivelproducten’ mogen door dit besluit wél gebruikt blijven worden.

Consumenten en bedrijven spreken zich uit
Via een petitie van ProVeg International werd het klimaatonvriendelijke plan voor de ‘censuur van plantaardige zuivel’ aangevochten door bijna een half miljoen consumenten. ProVeg werd bijgestaan door andere ngo's, waaronder Greenpeace en WWF, evenals Greta Thunberg en plantaardige bedrijven zoals Upfield, Oatly en Alpro. Ook de Europese consumentenorganisatie BEUC sprak zich uit tegen het plan.

Noodzaak transitie naar plantaardige voeding
Het besluit weerspiegelt de wetenschappelijke consensus, onder meer bekrachtigd door het IPCC, de FAO, de WHO en de EAT-Lancet Commission, die unaniem zijn over de dringende noodzaak om over te stappen naar meer plantaardige voeding. Ook de Europese Commissie roept in haar 'Farm to Fork' strategie op tot een transitie van dierlijke naar plantaardige voedingspatronen. Het plan voor de aanvullende restricties was dan ook erg tegenstrijdig. Enerzijds worden consumenten opgeroepen om meer plantaardig te eten en anderzijds zou dit worden bemoeilijkt door de vergaande restricties voor alternatieven.  

Ook vanuit de plantaardige sector is verheugd gereageerd. “We verwelkomen het besluit om amendement 171 te verwerpen. Het is essentieel en met grote haast geboden dat we juridische obstakels wegnemen die de overgang naar een duurzaam voedselsysteem belemmeren, niet om nieuwe obstakels te introduceren. De wetenschap laat zien hoe belangrijk het is om over te schakelen op plantaardige voeding om de klimaatverandering en de volksgezondheidsproblemen aan te pakken. Aangezien we nog maar negen jaar hebben om de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te halen, moeten we ons allemaal concentreren op hoe we de verschuiving kunnen versnellen en het voor consumenten gemakkelijker kunnen maken om plantaardige opties te kiezen,” stelt Cecilia McAleavey, directeur Public Affairs en Duurzaam Eten bij Oatly.

Bestaande verbod nog wel van kracht
Maar de strijd is nog niet gewonnen. Het bestaande verbod op termen als ‘havermelk’ en ‘sojamelk’ blijft wel van kracht. “ProVeg zal de discriminatie van plantaardige zuivel blijven aanvechten tot ook dit verbod van tafel is en het woord ‘melk’ er voor elk is. De zuivelindustrie heeft niet het alleenrecht op onze gezamenlijke taal”, aldus Veerle Vrindts, ProVeg-directeur.

Lees ook:

Hoe klimaatvriendelijk is zuivel?

Welke plantaardige melk is het beste voor het klimaat?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities