Kerstmenu's van restaurants geen feest voor de dieren

Het kerstdiner vieren we dit jaar thuis. De kerstfolders van supermarkten staan vol met kerstgerechten en veel restaurants werken aan afhaal kerstmenu’s. Helaas is Kerst dit jaar voor de dieren helemaal geen feest. De folders staan ouderwets vol met vlees en vis en restaurants kiezen voor klassieke, dieronvriendelijke gerechten.

Overwegend vlees en vis in kerstmenu’s restaurants

Wij onderzochten bijna 100 kerstmenu’s van restaurants op dierenwelzijn. Slechts de helft van de restaurants die vlees en vis serveren, heeft ook een vegetarisch menu. Er staan veel traditionele, dieronvriendelijke producten op het menu, zoals foie gras, kalfsvlees, kalkoen en konijn. Daarnaast ook de nodige bedreigde vissen, zoals paling, tarbot en tonijn. Veel restaurants kiezen dit jaar door hun beperkte capaciteit voor één kerstmenu met vlees en vis. Zo kiezen ze bijvoorbeeld voor een menu met kalkoen in de hoofdrol in plaats van een vegetarisch menu dat voor iedereen toegankelijk is. Ook stellen restaurants hun menu’s samen naar de wensen van hun trouwe gasten, die deze gerechten met Kerst juist waarderen.

Dieronvriendelijke kerstgerechten

Kalkoen is het kerstgerecht bij uitstek. Dit vlees krijgt de allerlaagste score in de Check; een 1. Kalkoenen leven met tienduizenden in donkere stallen zonder daglicht en komen nooit buiten. Ze hebben moeite met lopen door hun overgewicht, ze worden namelijk doorgefokt. Door de erbarmelijke omstandigheden waarin ze leven sterft 5 tot 12% al voor de slacht.

Het meest voorkomende product op de kerstmenu’s is kalfsvlees. Kalfswang, kalfssukade of kalfszwezerik. Dit vlees wordt in restaurants gezien als delicatesse, maar het leven van de kalfjes is allesbehalve luxe. Ook kalfsvlees scoort slechts een 1 op dierenwelzijn. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij hun moeder en opgesloten in individuele boxen. De rest van hun korte leven slijten zij in stallen zonder daglicht, op harde roostervloeren. Buiten zullen zij nooit komen.

Konijn zie je vaak alleen rond de feestdagen op het menu. Het wekt misschien de suggestie dat het gaat om vlees uit de natuur, maar dit konijn is tam en komt uit de intensieve veehouderij. Ze leven met 16 dieren op 1 m2, in kooien van draadgaas. Konijn scoort een 1,5 op dierenwelzijn.

De productie van foie gras is vanwege het dierenleed in Nederland verboden. Toch staat het bij veel restaurants op het menu en is meestal afkomstig uit Frankrijk. De eenden of ganzen leven wekenlang in individuele kooien en worden door middel van een buis in de keel gedwangvoederd.  Dit veroorzaakt veel angst, gezondheidsproblemen, verwondingen en sterfte. Foie gras krijgt een 2 voor dierenwelzijn.

Kerstfolders supermarkt

Zowel de Volkskrant als het NRC schrijft dit jaar over de kerstfolders van supermarkten. Vorig jaar deden wij ook onderzoek naar de kerstfolders van supermarkten. Dit jaar staan ze vol met keurmerkloos en goedkoop vlees en vis, er zijn weinig vegetarische opties. Een flinke stap achteruit voor dierenwelzijn! Ook is er weinig écht wild te vinden en liggen er veel misleidende wildproducten in de schappen. Lees hier meer over wild.

Diervriendelijk kerstmenu

Het meest diervriendelijke kerstmenu is een menu zonder dierlijke producten. Wij hebben speciaal voor Kerst een DierenwelzijnsCheck kerstmenu samengesteld. Wil je de horeca een hart onder de riem steken? Bestel dan een kerstmenu bij een diervriendelijk restaurant. Kijk hier voor de meest diervriendelijke kerstmenu’s. Denk deze Kerst aan de dieren en ga voor een diervriendelijk kerstmenu! Vermijd producten met dierenleed en als je toch een stukje vlees wil eten, kies van voor biologisch of vlees met minimaal 3 sterren van het Beter Leven Keurmerk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities