Bijeenkomsten Gemeente Amsterdam worden vegetarisch

Vandaag heeft de gemeenteraad van Amsterdam het voorstel ‘Carnivoor?, Geef het door!’ aangenomen. Bijeenkomsten die door de gemeente worden georganiseerd, zijn in de toekomst standaard vegetarisch.

De Partij voor de Dieren diende begin dit jaar een voorstel in onder de titel ‘Carnivoor?, Geef het door!’. Hiermee vroegen ze aandacht voor de maaltijden die worden geserveerd tijdens bijeenkomsten van de gemeente. Bij deze maaltijden werd standaard vlees of vis geserveerd, genodigden moesten apart aangeven als ze een vegetarische of veganistische maaltijd wilden.

Rollen omdraaien
Met het nieuwe voorstel worden de rollen omgedraaid. De gemeente gaat tijdens bijeenkomsten standaard vegetarische maaltijden serveren. Willen mensen toch vlees of vis, dan kunnen ze dit van te voren aangeven, zoals voorheen vegetariërs dat moesten doen.

Met dit systeem behoudt iedereen de keuzevrijheid om vlees of vis te eten, maar wordt een vegetarische maaltijd aangemoedigd. Het voorstel werd met een meerderheid aangenomen. De Amsterdamse fracties van VVD, Forum voor Democratie, CDA en Partij van de Ouderen stemden tegen.

Diervriendelijke gemeente
Wij zijn blij met het aangenomen voorstel. De gemeente laat op deze manier zijn dat diervriendelijke maaltijden de norm moeten worden. Iets waar ze zich al eerder over uitspraken, maar zich nog niet naar gedroegen. Wij hopen dat het plan zo snel mogelijk in werking treedt.

Ook hopen we dat de gemeente niet alleen tijdens bijeenkomsten plantaardige maaltijden serveert, maar dat ook de dagelijkse lunch diervriendelijker wordt. De lunch voor medewerkers in het Stadhuis is nog zeer dieronvriendelijk, bleek uit ons onderzoek. De eerste stappen naar een diervriendelijke gemeente zijn er, nu hopen we dat ze doorpakken!

Delen