Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Deze restaurants scoorden afgelopen week hoger in de DierenwelzijnsCheck

Sinds de lancering van de DierenwelzijnsCheck zijn diverse restaurants in score omhoog gegaan. Hieronder de opmerkelijkste veranderingen van deze week.

Sterrenzaken
Sterrenrestaurant Bord’eau nam contact met ons op en legde uit dat elk gerecht voor de helft uit groente bestaat. Dit was eerst onduidelijk waardoor het restaurant een lage score kreeg voor de hoeveelheid vlees- en visproducten. Ook lieten ze weten geen reguliere eendenlever te gebruiken, wat een zeer dieronvriendelijk product is, maar eendenlever van Eduardo Sousa. Deze eenden krijgen geen dwangvoeding en leven in een natuurlijke omgeving. Het product krijgt daarom een 8 in onze DierenwelzijnsCheck.

Ook sterrenrestaurant Bridges benaderde ons. Zij lieten ons weten dat ze een vegetarisch menu beschikbaar hebben op aanvraag. Het cijfer van Bridges ging omhoog van een 5,6 naar een 6,3.

Andere stijgers
Persijn reageerde voor het eerst op ons verzoek voor meer informatie over hun gerechten. Het restaurant gebruikt geen producten uit de reguliere veehouderij. Alle ei-, zuivel- en vleesproducten zijn biologisch of hebben minimaal 1-ster Beter Leven Keurmerk. De score steeg daarom aanzienlijk: van een 5,4 naar een 7,2.

Neni heeft inmiddels een andere kaart waar minder vlees- en visgerechten op staan. De score bij &Moshik kon worden aangepast omdat de meeste zuivelproducten biologisch zijn. Daarnaast komt het kalfsvlees dat ze gebruiken van Veenweide Moerkalveren. De score hiervoor is hoger omdat deze kalveren bij hun moeder blijven, moedermelk drinken en samen in de wei staan. Kalveren uit de reguliere veehouderij daarentegen worden direct na geboorte bij hun moeder weggehaald, komen nooit buiten en ga na een half jaar al naar de slacht.

Nieuwe scores voor producten
We konden deze week ook nieuwe beoordelingen voor producten toevoegen. Hierdoor veranderden de scores van een aantal restaurants, omdat sommige gerechten voorheen op ‘niet beoordeeld’ stonden. Nadat we het dierenwelzijn hebben onderzocht, konden we de volgende producten toevoegen: foie gras van Eduardo Sousa (8), griet (4), zeebrasem (3) en wilde zeebrasem (4). Je vindt alle producten met hun scores op deze pagina.

Waarom veranderen scores?
De DierenwelzijnsCheck is een work in progress en daarom kunnen scores op verschillende manieren veranderen. Een restaurant geeft ons bijvoorbeeld meer informatie over een bepaald product waardoor het gerecht een andere score krijgt, of ze blijken extra menuopties te hebben die we toevoegen. Daarnaast kunnen we ook nieuwe producten tegenkomen die nog geen score hebben. Na gedegen onderzoek kennen we hier een score aan toe. De score van een product kan ook veranderen omdat eisen voor een bepaald keurmerk veranderen. Veranderingen in scores vinden dus niet alleen na de lancering plaats, maar blijven altijd doorgaan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities