Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Dierenwelzijn van 36 Amsterdamse burgerrestaurants beoordeeld

Het is slecht gesteld met het dierenwelzijn in de meeste Amsterdamse burgerrestaurants. De DierenwelzijnsCheck onderzocht de diervriendelijkheid van 36 Amsterdamse hamburgerzaken. Twee derde scoort hierop een onvoldoende. De meeste burgers worden gemaakt van uitgemolken melkkoeien. Daarnaast zien we ook veel luxe rundvlees op de menukaarten staan, zoals Wagyu en Black Angus. Ondanks hun luxe reputatie, zijn deze burgers erg dieronvriendelijk.

Het leed achter Wagyu uit Japan
Wagyu staat bekend om zijn malse vlees met gemarmerde structuur. Er bestaan veel mythes rond dit dure rundvlees uit Japan. Zo zouden de runderen elke dag bier drinken en massages krijgen. In werkelijkheid staan de runderen hun hele leven binnen in een stal, soms zelfs aangebonden. De kalveren worden bijna altijd onverdoofd onthoornd en gecastreerd. Er is in Japan nauwelijks wet- en regelgeving voor het welzijn van landbouwdieren en ook bij de slacht zijn vrijwel geen regels of controles. Wagyu uit Japan scoort daarom een 3 voor dierenwelzijn en is daarmee het meest dieronvriendelijke rundvleesproduct.

Amsterdamse hamburgerzaken
Toch pronken veel restaurants met Wagyu op de kaart. Het wordt als luxe vlees gezien, maar de levens van de Wagyu runderen uit Japan zijn allesbehalve luxueus. Wij vonden dit vlees onder andere op de kaart van de BurgerfabriekFamous Burger en Ter Marsch & Co

Vlees afkomstig van Nederlandse Wagyu runderen scoort met een 7 veel beter op dierenwelzijn. Deze runderen staan alleen in de wintermaanden op stal en worden alleen onder verdoving onthoornd. Wagyu uit Nederland staat bij Bar B Burger, Burgerzaken, Burgermeester en Lombardo’s op de kaart.   

Naast Wagyu hebben veel restaurants ook burgers van Black Angus rundvlees op de kaart staan.  Wat veel mensen niet weten is dat ‘Black Angus’ alleen het ras aanduidt, waarbinnen een enorme variatie bestaat. Er is weinig transparantie vanuit de restaurants en leveranciers over de herkomst en leefomstandigheden van deze runderen. De naam zegt dus niets over dierenwelzijn.

Dier(on)vriendelijke keuze
Keurmerkloos vlees van uitgemolken Nederlandse melkkoeien scoort met een 5 onvoldoende op dierenwelzijn. Dit is de meest gebruikte vleessoort voor hamburgers. Rundvlees dat wel voldoende scoort komt van Palmesteyn, Lindenhoff, Brandt&Levie en natuurlijk biologisch rundvlees. Deze runderen leven een groot deel van het jaar in de wei. Ze worden niet, of onder verdoving, onthoornd of gecastreerd en de kalveren blijven na de geboorte enkele maanden bij de moeder. Dit rundvlees krijgt daarom een dierenwelzijnsscore 7. Burgermeester, Frits en Geflipt scoren met vlees van deze leveranciers redelijk goed.

Ook de grootste dierenvrienden komen aan hun trekken in Amsterdam, want steeds meer zaken bieden vegetarische of geheel plantaardige hamburgers aan. Bij Frits kun je alle burgers vervangen door de Beyond burger en ook bij Thrill Grill, Ellis Gourmet en Rotisserie staat deze nieuwkomer op de kaart. Wil je zeker weten dat je een diervriendelijke burger eet, dan kun je het best terecht bij Deer Mama of de Vegan Junk Food Bar. Hier zijn alle burgers compleet plantaardig.

De complete lijst met beoordeelde hamburgerzaken vind je hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities