Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

DierenwelzijnsCheck beoordeelt 100 restaurants

Vandaag lanceren we de DierenwelzijnsCheck: dé website die producten en restaurants beoordeelt op dierenwelzijn. Met de Check willen we zowel consumenten als restaurants inspireren om diervriendelijke keuzes te maken.

Beter Leven keurmerk met 1, 2 of 3 sterren, scharrel en vrije uitloop ei, weide en biomelk. En hoe zit het met bedreigde vissoorten? Het is voor consumenten, inkopers en chef-koks vaak onduidelijk wanneer een product diervriendelijk is. De DierenwelzijnsCheck stelde daarom in samenwerking de Wageningen University and Research (WUR) en dierwetenschappers een lijst samen van meer dan 200 dierlijke producten en hun score op dierenwelzijn. Producten werden beoordeeld aan de hand van criteria zoals leefruimte, transport en slachtmethode.

200 soorten vlees, vis, zuivel en ei
Veel producten scoren erg laag. Zo krijgen kalf, kalkoen en konijn een 1 omdat de dieren weinig leefruimte hebben, nooit daglicht zien of op zeer dieronvriendelijke manieren worden geslacht. Biologische producten scoren al hoger omdat dieren bij hun moeder mogen opgroeien en naar buiten kunnen. Het beste blijft een plantaardig dieet: omdat voor veganistische producten geen dieren worden gebruikt, scoren ze een 10. In totaal werden meer dan 200 soorten vlees, vis, zuivel en ei beoordeeld. De complete lijst vind je hier.

Restaurants
We vinden het van belang dat niet alleen consumenten diervriendelijke keuzes maken, maar ook inkopers en chef-koks van restaurants. Daarom legden we de lijst van beoordeelde producten naast de menukaarten van 100 Amsterdamse restaurants. Wat blijkt: veel chef-koks gebruiken nog erg dieronvriendelijke producten zoals eendenlever, blank kalfsvlees of de met uitsterven bedreigde paling. Bijna de helft van de restaurants scoren nog onvoldoende. Daarnaast zien we ook veel restaurants die wél letten op dierenwelzijn. Zo zijn er 12 restaurants die een tien scoren omdat ze geen gebruik maken van dierlijke producten. Op deze pagina vind je de complete lijst van restaurants.

Uitbreiding
De DierenwelzijnsCheck is een initiatief van Varkens in Nood. Het is een vervolg op de eerder gelanceerde Vleeswijzer (oplage van 250.000) en de SuperWijzer (80.000 downloads). Nieuw in deze Check zijn de scores voor vis en restaurants. De komende tijd breiden we uit naar meer restaurants in Amsterdam en de rest van Nederland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities