Dit jaar enkel een alternatieve klimaat- en diervriendelijke Parlementaire BBQ

Vandaag is de laatste werkdag voor het zomerreces van de Tweede Kamer. Traditioneel worden op deze dag de Eerste en Tweede Kamerleden, bewindslieden, topambtenaren en de parlementaire media getrakteerd op de Binnenhof Barbecue. Vanwege het coronavirus gaat de traditionele BBQ dit jaar niet door. Maar goed nieuws, de klimaat- en diervriendelijke tegenhanger zal dit jaar wél plaatsvinden!
Lobbyisten van de vleesindustrie

De Parlementaire BBQ wordt al 43 jaar georganiseerd door de Nederlandse vlees- en pluimveesector. De vleesindustrie veroorzaakt veel dierenleed en is één van de grootste veroorzakers van de klimaatcrisis. Deze industrie is daarnaast afhankelijk van vele honderden miljoenen euro’s overheidsgeld. De BBQ is dan ook een schaamteloze lobby van de vleesindustrie. De BBQ bestond vorig jaar uit kalfsgebraad, eendenborstfilet, worstjes, hamburgers, pulled pork, gemarineerde spiesjes, spareribs, lamskoteletjes, drumsticks en runderribstuk. Deze producten scoren allemaal erg slecht op dierenwelzijn en klimaatimpact. In de huidige klimaatcrisis is een vlees BBQ niet meer van deze tijd.

Positieve tegenhanger

Sinds 5 jaar wordt er als tegenhanger ook een klimaat- en diervriendelijke parlementaire BBQ georganiseerd door Een DIER een VRIEND. Hiermee hoopt de organisatie de politici bewust te maken van de problematiek rondom de consumptie van vlees, vis, zuivel en eieren om zo aan te sturen op beleidsverandering. Deze BBQ vindt dit jaar wél plaats in gepaste vorm. Er is namelijk een ‘doe-het-zelf afhaalpakket’ samengesteld door Vegan Today; volledig plantaardig en palmolievrij. De producten in het pakket komen onder andere van Vegan Finest Foods, Rechtstreex, VeggiHap, The Flower Farm, Jack Bean en Vivera. Op het menu staan gerechten zoals visvrije sushi, groentespiesjes, vegaburgers, en faux gras van Gaia. Het BBQ-afhaalpakket scoort zowel op dierenwelzijn als klimaatimpact een 10! 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities