Een kleine gids voor het organiseren van een diervriendelijke barbecue

Stijgt het kwik boven de 25 graden, dan is het ieder jaar direct raak. Mensen trekken massaal zwembroeken en teenslippers aan en komen samen voor eetfestijnen met vrienden en familie in de buitenlucht. En zeg nou zelf: wat is er leuker dan in je tuin of in een park een metalen schaal te vullen met kolen, die in de hens te steken en daarop je eigen eten te grillen?

Inderdaad, er is heel veel leuker dan barbecueën, maar zo’n roosterfeest behoudt toch z’n charme. Vooral mannen voelen zich goed wanneer ze in de open lucht dode dieren kunnen braden, omdat dat door reclames en verhalen hecht verbonden is met ons idee van wat het betekent om een echte man te zijn. Voetbal erbij, muziek, koud bier, een beetje opscheppen over hoe goed jij steaks kunt bakken, en voor je het weet ben je anderhalf uur verder, is er nog niets gaar en ben je al een aardig eind dronken.

Heerlijk natuurlijk, maar iedereen weet inmiddels ook dat de vlees- en zuivelindustrie funest zijn voor dieren en het milieu. Jaarlijks belanden in Nederland meer dan 5 miljoen dieren op de barbecue, en wat te denken van al die kolen die verstookt worden. Hoe hou je zo’n ’s zomers vreetfestijn een beetje betamelijk zonder de klimaatramp en het dierenleed te verergeren? Hier wat handige tips voor een diervriendelijke barbecue.

1. Als je vlees koopt, koop dan goed vlees
Kiloknallers komen van dieren met een akelig rotleven en het vlees is van bedenkelijke kwaliteit. Toch zijn het vaak juist de kiloknallers die massaal gecremeerd worden op zonnige dagen en zomeravonden. Koop eens vlees met drie sterren van het Beter Leven-keurmerk of haal biologisch vlees bij een goede slager. Duurder misschien, maar ook lekkerder en gezond, en je voelt je er beter bij. Doe er evenwel niet te stoer over. Mensen hebben aan weinig dingen een grotere hekel dan aan mensen die opscheppen over hun verheven principes en daarvoor iets meer willen betalen. Als mensen vragen waarom het vlees zo lekker is, dan kun je vertellen dat dit komt omdat je altijd biologisch vlees koopt, en dat dit volgens jou de enige ethische manier is om vlees te eten. Vergeet niet je gesprekspartner met zijn goede smaak te becomplimenteren! Het allerbeste is natuurlijk om helemaal geen dieren te grillen.

2. Zorg voor genoeg salades en brood
Het duurt altijd even voordat de kolen op temperatuur zijn, als je het vuurtje überhaupt al aangestoken krijgt. Je gasten krijgen zin om ergens op te knabbelen tijdens het drinken en babbelen, dus zorg ervoor dat je van tevoren wat salades klaarmaakt en brood haalt. Je kunt dit ook heel goed uitbesteden aan je gasten! Bakjes hummus zijn perfect om je broodjes in te dippen, net als andere smeersels. Je kunt hummus ook heel makkelijk zelf maken met kikkererwten, peterselie, citroen, zout en een staafmixer (check voor de zekerheid even een willekeurig kookboek van Ottolenghi). Juist door extra zorg te besteden aan salades en andere vleesloze opties, bied je tegenwicht aan het idee dat een barbecue primair om vlees draait!

3. Haal vegetarische vleesvervangers
Verstokte vleeseters zullen hier waarschijnlijk tot aan hun vroegtijdige dood hun neus voor ophalen, maar redelijke mensen zullen onder de indruk zijn van de smaak en rijke variatie aan namaakvlees vandaag de dag. De Beyond Burger, worstjes en balletjes van de Vegetarische Slager en vegaburgers doen het prima op de grill. Je kunt vegaburgers makkelijk zelf maken van bieten, linzen, kikkererwten of boerenkool. Een goed recept heb je binnen drie klikken bij elkaar gegoogeld, en er hoeven geen dieren voor te lijden. Bij een vleesbarbecue krijg je bovendien vaak vlees voorgeschoteld dat van buiten zwart is en van binnen rood, en dat is hartstikke ongezond!

4. Leg groenten, groenten en groenten op de barbecue
Groenten zijn de bom! Koop lange houten of metalen prikkers, snij paprika’s, courgettes, aubergines en andere groenten in stukjes en spies die eraan, net als cherrytomaatjes en champignons. Dat is gezond, lekker, makkelijk en kleurrijker dan een rooster vol met vijftig tinten grijs vlees. Je kunt ook maiskolven op de barbecue leggen, asperges, venkel, tomaten, eigenlijk alles wat je maar kan bedenken. Aardappels of bietjes poffen in aluminiumfolie duurt wat langer om te garen, maar is ook hartstikke lekker.

5. Ga voor rode sauzen.
Ketchup, curry, barbecuesaus, you name it. Net zo lekker, gezonder en een stuk diervriendelijker dan mayonaise van zielige leghennen. En zeg nou zelf, mayonaise bij een barbecue, dat is net als appelmoes bij de havermout: wel lekker misschien, maar het hoort gewoon niet bij elkaar. Satésaus en sambal zijn zoals iedereen weet ook geweldige sauzen voor bij barbecuegerechten.

6. Fruit!
De zomer van 2019 is sowieso botanical. Draag niet alleen een T-shirt met een ananas of een banaan erop, maar rooster ook eens wat fruit en maak van de BBQ een BBBQ (botanische barbecue)! Appels, perziken, mango, ananas, vijgen, bananen. Zelfs watermeloenen kun je grillen. Snij die wel eerst in plakken om te voorkomen dat je goedkope nep-Weber in elkaar stort. Je kunt fruit spiezen of in grote stukken op het rooster leggen of maak pakketjes van aluminiumfolie met fruit en honing erin. De honing karameliseert, en dat is om je vleesloze vingers bij af te likken!