Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Eet geen dierenleed met Pasen: koop geen scharreleieren!

Pasen staat voor de deur en traditiegetrouw neemt de vraag naar eieren in deze periode toe. Maar ook de coronacrisis heeft gezorgd voor een toegenomen vraag naar eieren. Helaas zien we hierdoor een verandering in het aanbod van de supermarkten: meer scharreleieren. Hoe diervriendelijk de naam van deze eieren ook klinkt, er gaat veel dierenleed achter schuil.
Scharreleieren zonder keurmerk

Veel verpakkingen in de supermarkten zijn misleidend. Er worden productnamen gebruikt die diervriendelijkheid suggereren, terwijl de producten verre van diervriendelijk zijn. Na kooi-eieren (die in Nederland alleen nog in de horeca en verwerkt in producten gebruikt worden) zijn scharreleieren het meest dieronvriendelijk. Scharrelkippen zitten met tienduizend soortgenoten in een grote stal zonder daglicht. Met negen kippen op een vierkante meter hebben ze erg weinig ruimte. Echt lekker scharrelen kunnen ze dus niet.

Voordat ze op transport gaan, worden ze hardhandig gevangen. Veel kippen raken hierbij gewond en lopen zelfs breuken op. Ze worden vaak in België of Polen geslacht en hebben een zware, lange tocht af te leggen. Vóór de slacht worden ze verdoofd met het omstreden elektrische waterbad. Het welzijn van deze kippen is zelfs niet voldoende voor een keurmerk. De eieren krijgen slechts een 3 in de DierenwelzijnsCheck.

Scharreleieren met 1 ster Beter Leven

Veel supermarkten verkopen gelukkig alleen scharreleieren met minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk. Toch scoren ook scharreleieren met 1 ster een onvoldoende op dierenwelzijn. De kippen die deze eieren leggen, leven met negen kippen op een vierkante meter, net zoals de kippen van gewone scharreleieren. Het kleine verschil zit hem in een kleine overdekte uitloop naar buiten. 

Eieren zonder keurmerk in doosjes mét keurmerk

Om tijdens de coronacrisis aan de stijgende vraag naar eieren te kunnen voldoen, worden er door Jumbo en Albert Heijn nu ook tijdelijk scharreleieren zonder keurmerk verkocht. Die worden echter wél in de normale doosjes met keurmerk gestopt omdat er geen andere op voorraad zijn. Op deze manier weet je als consument niet of je eieren met of zonder keurmerk koopt. Daarnaast worden er voor Pasen ook beschilderde eieren verkocht: ook dit zijn meestal scharreleieren zonder keurmerk.

Dat supermarkten nu scharreleieren zonder keurmerk verkopen, betekent een stap terug in dierenwelzijn. Wij roepen iedereen dan ook op om voor diervriendelijke eieren te kiezen met 3 sterren van het Beter Leven keurmerk! Rondeel- en Kipster-eieren scoren het best op dierenwelzijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities