Het leed achter Italiaanse buffelmozzarella

Italiaanse restaurants en pizzeria’s pronken er vaak mee op hun menukaart: ze gebruiken échte buffelmozzarella uit Italië. Maar wij vinden dat niet iets om trots op te zijn. Italiaanse buffelmozzarella is namelijk een van de meest dieronvriendelijke producten in onze DierenwelzijnsCheck. 

Dode kalfjes
Om de melkproductie op gang te houden, moeten buffels kalfjes krijgen. De stiertjes die geboren worden, hebben geen waarde – ze kunnen immers geen melk produceren. Vaak sterven ze een afschuwelijke dood. Ze verhongeren of worden eigenhandig afgemaakt door de veehouder, die ze bijvoorbeeld doodslaat. De vrouwelijke kalfjes worden direct na de geboorte bij hun moeder weggehaald. Ze gaan net zo’n leven als hun moeder tegemoet.

Misstanden
En dat leven is behoorlijk erbarmelijk. De waterbuffels staan op kale roostervloeren. De slechte huisvesting zorgt voor veel problemen aan hun poten, of voor klauwaandoeningen. Deze blijven vaak onbehandeld.

Daarnaast is hittestress in Italië een groot probleem. Buffels kunnen slecht tegen warmte en hebben water nodig om af te koelen, maar ze hebben geen water of modderbad tot hun beschikking. Vanwege al deze misstanden krijgt zuivel van Italiaanse waterbuffels een 3 op het gebied van dierenwelzijn.

Nederlandse buffelmozzarella
In Nederland zijn ook veehouders die buffels houden. Met de zomers die steeds warmer worden, is hittestress ook hier vaak een probleem. De Nederlandse buffels mogen echter wel hun hoorns houden. Ook mogen ze, in tegenstelling tot hun Italiaanse soortgenoten, naar buiten. Hoe het precies zit met Nederlandse buffels, lees je hier.

Pizzeria’s
Echter: de meeste Italiaanse restaurants pronken met Italiaanse buffelmozzarella op de menukaart. Wij controleerden Amsterdamse pizzeria’s op dierenwelzijn en kwamen het product bij bijna alle restaurants tegen.

Wil je er zeker van zijn dat je pizza dierenleedvrij is? Bestel dan een veganistische pizza. Veel pizzeria’s hebben één of twee soorten op de kaart staan. Bij Mastino in Amsterdam zijn alle pizza’s veganistisch.  

Delen