Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Hoe kun je zelf een vegan pizza maken

Een rondje langs Amsterdamse pizzeria’s leerde ons dat pizza niet het meest diervriendelijke gerecht is. Hoewel veganistische, en dus dierenleedvrije, pizza’s stijgen in populariteit, heeft niet elke Italiaan dit op de kaart staan. Een beter idee is dus om zelf aan de slag te gaan. Wij geven je het recept voor heerlijke veganistische pizza’s.

Bodem
We beginnen met de bodem. De lekkerste bodem maak je uiteraard helemaal zelf. Wat bloem, gist, water, olijfolie en zout bij elkaar en kneden maar! Je laat het deeg één tot vijf uur rijzen (hoe langer, hoe lekkerder) en daarna is het klaar voor gebruik. Hier geen tijd voor? De AH pizzabodems koop je kant-en-klaar met de tomatensaus er al op. Deze zijn 100% vegan, net zoals de bodems van de Jumbo.

Wil je je pizza zo gezond mogelijk maken, dan kun je de bodems van Magioni gebruiken. Deze zijn gemaakt van bloemkool of courgette en erwten. Niet helemaal authentiek Italiaans, maar je hebt wel je dagelijkse portie groente binnen!

Toppings
Vervolgens het beleg. Waar vleeseters ham of salami gebruiken om pizza’s smaak te geven, moet je als veganist iets creatiever zijn. Wij tippen de volgende combinaties:

  • gegrilde courgette met (vegan) pesto en gekarameliseerde rode ui
  • cherrytomaatjes, tijm, agavasiroop en pijnboompitten
  • artisjok, gegrilde paprika, aubergine en rucola (na het bakken erop doen)
  • asperges (gebakken in knoflook olie), spinazie en walnoten

Kaas
En dan het ingrediënt wat pizza’s vaak zo onweerstaanbaar maakt: kaas. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg andere producten die het zoute en romige van kaas nabootsen. Zo kun je edelgistvlokken toevoegen als alternatief voor Parmezaanse kaas. Bij de Albert Heijn of Jumbo koop je van Violife veganistische mozzarella. En de Griekse kaas van dit merk is heerlijk over jouw pizza met courgette, pesto en rode ui. Ook bij de Ekoplaza heb je ruime keuze in kaasvervangers.

Liever geen namaakkaas op je pizza? Een vegan pizza kan ook prima zonder cheesy beleg. Zorg dan wel dat je wat extra (vegan) pesto, agavesiroop of olijfolie toevoegt zodat je pizza niet te droog wordt.

Diervriendelijke pizzeria’s
Ben je na deze tips nog niet overtuigd en eet je je pizza toch het liefst buiten de deur? Bij Mastino V in Amsterdam bestaat het hele menu uit veganistische pizza’s. Pizza Heart Bar heeft ook veel diervriendelijke pizza’s op de kaart staan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities