Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Ja, laten we het eens over varkens hebben!

Varkensvlees is populair, in 2018 at de gemiddelde Nederlander er ruim 36kg van. Het is de meest gegeten vleessoort en de consumptie stijgt nog elk jaar. Maar onder jongeren heeft varkensvlees een slecht imago, waarschijnlijk vanwege het dierenleed dat eraan kleeft en omdat veel varkensvlees ongezond is. Bizar genoeg besloot De Europese Unie daarom de komende drie jaar miljoenen te investeren in een campagne die jongeren in Mediterrane EU-landen aan het varkensvlees moet krijgen. Met de slogan Let’s talk about pork proberen ze jongeren te overtuigen dat het eten van varkensvlees goed is voor je gezondheid, niet schadelijk is voor het klimaat en dat de varkens een goed leven hebben. Niets is minder waar. 
Het leven van een vleesvarken

In Nederland worden jaarlijks zo’n 25 miljoen varkens gehouden. Het overgrote deel van de varkens leeft met duizenden op elkaar in grote dichte stallen. Per jaar worden alleen al in Nederland 15 miljoen varkens geslacht, dat zijn er 28 per minuut! Het leven van een varken in de intensieve veehouderij is verschrikkelijk. Moedervarkens staan één vijfde van hun leven opgesloten in een kraamkooi, waarin ze zich niet kunnen omdraaien. De biggetjes worden veel te vroeg, na 3 tot 4 weken, bij hun moeder weggehaald. Ze leven in kale betonnen hokken en zullen nooit buiten komen. Door de slechte leefomstandigheden en verveling gaan ze in elkaars staarten bijten. Om dit te voorkomen worden de staartjes onverdoofd afgebrand. Door het slechte klimaat in de stal krijgen veel varkens luchtweginfecties. Daarnaast zorgen ook de constante stress en de kunstmatig verhoogde groeisnelheid voor de nodige gezondheidsproblemen. Na 6 maanden gaan de biggen naar de slacht, waar ze door middel van een pijnlijke vergassing met CO2 worden verdoofd. De hoge concentraties CO2 veroorzaken zo’n 30 seconden pijn, paniek en ademnood. Veel dieronvriendelijker wordt het niet.

Het wilde varken

Hoe leven varkens in het wild en wat zijn hun behoeften? Varkens zijn sociale en intelligente dieren en net zo slim als een kind van 4. Varkens hebben een uitstekend gehoor en reukvermogen. Met hun gevoelige snuit kunnen ze nog beter ruiken dan honden en net zo goed voelen als wij met onze handen. Ze spitten ermee in de grond op zoek naar wortels, knollen en insecten. Per dag zijn varkens wel zeven uur bezig met het zoeken naar voedsel. Ze vinden het heerlijk om samen te zwemmen of een modderbad te nemen. Varkens communiceren met elkaar door middel van zo’n twintig verschillende geluiden en via hun krulstaart. Een varken is een echt familiedier, de moeders en de biggen doen alles samen. Maar in de intensieve veehouderij kunnen varkens aan geen enkele behoefte voldoen.

Klimaatimpact van varkensvlees

Het produceren van voedsel is verantwoordelijk voor 25% van alle broeikasgasuitstoot. Ruim 83% van die uitstoot komt door de productie van dierlijke voedingsmiddelen, waarvan vlees veruit de grootste vervuiler is. Het produceren van varkensvlees creëert 9 kilo CO2 uitstoot per kilo vlees. Voor 1 kilo varkensvlees is 4,5 kilo voer nodig. De uitstoot van plantaardige producten is met 2,4 kilo CO2 bijna vier keer zo laag. Het promoten van varkensvlees staat hiermee haaks op de plannen van de EU om de CO2-uitstoot omlaag te brengen en te werken aan duurzame voedselproductie. Binnen de Green Deal zou er juist nu geïnvesteerd moeten worden in plantaardige alternatieven.

#letstalkaboutpork

De varkensvleescampagne is schaamteloze vleespromotie op kosten van de belastingbetalers. Het promoten van varkensvlees draagt bij aan meer dierenleed en heeft een grote impact op het klimaat. De campagne verspreidt ook nog eens leugens over varkens, om de gewetens te sussen van de terecht kritische jongeren. Dus ja, laten we het over varkens hebben! Laten we de hashtag gebruiken om het echte verhaal te vertellen. En laten we het hebben over de alternatieven die op de markt zijn, die zowel beter zijn voor dierenwelzijn als het klimaat. Laten we het hebben over hoe we meer mensen aan een plantaardig dieet kunnen krijgen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities