Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Nederlanders eten meer vlees buiten de deur

Een nieuwsbericht waar we niet echt blij van worden: de vleesconsumptie is gestegen in 2018 meldt de NOS. Dat is voor het eerst sinds 2009. Waarschijnlijk komt de stijging doordat we meer vlees eten buiten de deur.

Wageningen Universiteit bracht gisteren cijfers naar buiten waaruit blijkt dat we gemiddeld 77,2 kilo vlees per jaar eten. Dit is een stijging van 600 gram vergeleken met het jaar daarvoor.

Het nieuws is opvallend omdat nog geen anderhalve maand geleden cijfers naar buiten kwamen die aantoonden dat er juist minder vlees werd gegeten. Wat blijkt: het eerdere onderzoek keek alleen naar de verkoop van vlees in supermarkten.

Horeca
De Wageningen Universiteit heeft in haar onderzoek ook vleesconsumptie in de horeca meegerekend. Het eten van vlees buiten de deur lijkt verantwoordelijk te zijn voor de stijging.

Het groeiende toerisme in Nederland wordt ook genoemd. Hans Dagevos van Wageningen zegt tegen de NOS: “Dat is enorm van invloed. Het aantal toeristen in ons land stijgt elk jaar. Van restaurants die veel toeristen over de vloer krijgen, is wel bekend dat die veel hamburgers en saté op de kaart hebben staan. Een vleesrijke menukaart."

Vlees in het restaurant
Met de DierenwelzijnsCheck komen we inderdaad geregeld restaurants tegen met veel vleesgerechten op de kaart. Gauchos heeft bijvoorbeeld grote Argentijnse steaks op het menu staan en bij Cannibale Royale kun je zelfs een steak van 1 kilo bestellen (de “L’Absurde”, 24 uur van te voren te reserveren). Ook Loetje, Guts en CAU zijn restaurants die bekend staan om hun vleesgerechten. 

Helaas gebruiken veel van deze restaurants ook zeer dieronvriendelijk vlees. Varkensvlees komt vaak uit de reguliere veehouderij, waar veel misstanden voorkomen. De Zuid-Amerikaanse runderen die vaak voor steaks worden gebruikt, hebben ook geen fijn leven. Hoewel het welzijn wisselt per bedrijf, worden de dieren zonder verdoving gecastreerd, moeten ze op lange transporten en zijn er geen regels bij de slacht.  

Diervriendelijk eten
Wij vinden het verontrustend dat ondanks een daling van de vleesverkoop in supermarkten, de algehele vleesconsumptie niet minder wordt. Met de DierenwelzijnsCheck proberen we zowel consumenten als restaurants aan te sporen diervriendelijkere keuzes te maken. Dit doen we door mensen te wijzen op plekken waar je heerlijk eet zonder vlees.

Maar ook door restaurants in de DierenwelzijnsCheck op te nemen die vlees serveren en tegelijkertijd oog hebben voor dierenwelzijn. Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. Je kunt immers nooit helemaal spreken van diervriendelijk vlees, maar wél van vlees dat komt van dieren die een fatsoenlijk leven hebben gehad. Er zijn meerdere restaurants die inkopen bij kleinere leveranciers met oog voor dierenwelzijn en die kleinere porties vlees serveren.

We kunnen nooit voor elkaar krijgen dat de vleesconsumptie naar nul daalt, maar we kunnen er wel voor pleiten dat áls mensen vlees eten, ze dit zo bewust mogelijk doen. En die steak van 1 kilo voorlopig even laten staan…

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities