Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Overschot blank kalfsvlees door sluiting horeca

Vanwege het coronavirus moet alle horeca tot 1 juni de deuren gesloten houden. Een harde klap voor restaurants, leveranciers en producenten. Veel van hen zoeken naar tijdelijke oplossingen en zijn een bezorgservice gestart of leveren een boodschappenbox. Ondanks deze initiatieven heeft de sluiting van de horeca een weerslag op de vraag naar bepaalde (dieronvriendelijke) producten. Kalfsvlees is een van die producten. Wat betekent dit voor dierenwelzijn?
De Nederlandse kalversector

Jaarlijks worden in Nederland 1,5 miljoen kalveren vetgemest en geslacht. Deze kalfjes komen niet alleen van Nederlandse bodem, maar worden ook geïmporteerd uit bijvoorbeeld Duitsland en Ierland. Kalfsvlees is met name bestemd voor de export, met als grootste afzetmarkt Italië, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. Maar ook in Nederlandse restaurants staat kalfsvlees op het menu. Door het coronavirus is alle horeca in deze landen gesloten. Dit heeft grote gevolgen voor de Nederlandse kalversector, met een dalende prijs en minder afzetmogelijkheden.

Blank kalfsvlees

Blank kalfsvlees is, zoals de naam al zegt, kalfsvlees met een blanke kleur. Het wordt gezien als luxeproduct, een delicatesse. De blanke kleur zou staan voor jong, mals vlees, een teken van kwaliteit. Maar die kleur is helemaal niet natuurlijk: om het vlees blank te houden, bestaat een groot deel van het menu van deze kalfjes uit oplosmelk. Hierdoor krijgen ze gezondheidsproblemen, zoals lichte bloedarmoede en maagzweren.

En dat is niet de enige aanslag op hun welzijn. Meteen na hun geboorte worden de kalfjes bij hun moeder weggehaald. Ze brengen hun korte leven door op gladde, harde roostervloeren met weinig leefruimte. Na zes tot acht maanden worden ze geslacht. Blank kalfsvlees scoort slechts een 1 in de DierenwelzijnsCheck.

Rosé kalfsvlees

In supermarkten wordt blank kalfsvlees om dierenwelzijnsredenen niet meer verkocht. Het kalfsvlees in de supermarkt is rosé van kleur. Ook deze kalfjes leiden een treurig bestaan. Het verschil met hun ‘blanke’ soortgenootjes is dat ze meer ruwvoer krijgen en daardoor minder gezondheidsproblemen hebben. Ook worden ze iets ouder: maximaal twaalf maanden. Al met al zijn deze kalfjes maar een klein beetje beter af. Rosé kalfsvlees scoort een 3,5 op dierenwelzijn.

Kalfsvlees in restaurants

Van de 429 restaurants die wij tot nu toe hebben beoordeeld, hebben 116 restaurants kalfsvlees op de kaart staan. Dat is meer dan een kwart! Slechts tien van deze restaurants hebben rosé kalfsvlees, waarvan vijf van biologische afkomst. Meer dan 90 procent van de restaurants met kalfsvlees serveert dus blank kalfsvlees.

Overvolle stallen

Veel blank kalfsvlees komt dus in de horeca terecht. Nu de horeca is gesloten, is er minder vraag naar kalfsvlees. Dit klinkt positief voor dierenwelzijn – maar wat gebeurt er met de kalfjes die nu slachtrijp zijn? Op dit moment zorgt de crisis alleen maar voor méér dierenleed: de kalfjes worden weliswaar een stukje ouder, maar als gevolg daarvan raken de stallen overvol. En er is nauwelijks controle.

Overstappen op diervriendelijker kalfsvlees

En wat betekent deze dalende vraag op de lange termijn voor kalfjes? Als restaurants na de crisis weer open mogen en dezelfde producten blijven aanbieden als voorheen, verandert er niks. Alleen een structurele, langdurige daling van de vraag naar dit dieronvriendelijke product kan het leven van vleeskalveren verbeteren. Dit is het moment om over te stappen op diervriendelijker producten van lokale boeren, zoals biologisch kalfsvlees. Kalfjes van de biologische boer mogen in de zomer naar buiten, hebben meer leefruimte in de stal en leven op stro in plaats van op roostervloeren. De tijd is rijp om onze omgang met dieren en onze voedselkeuzes onder de loep te nemen en structureel te veranderen. Het kan anders!

Nederland telt één biologische kalverhouderij: Ecofields. Biologisch rosé kalfsvlees scoort een 6,5 op dierenwelzijn. Ook kalfsvlees van Lindenhoff en Waterland krijgt een 6,5 voor dierenwelzijn.

 

Kijk hier voor meer informatie over verschillende soorten kalfsvlees.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities