Wat is de meest diervriendelijke maaltijdbox?

Maaltijdboxen worden steeds populairder. Zeker nu we door het coronavirus thuis moeten blijven en de horeca gesloten is. Er zijn veel verschillende boxen op de markt. Maaltijdboxen kunnen bestaan uit recepten met bijgeleverde producten of uit kant-en-klare maaltijden die aan huis worden bezorgd. Ook zijn er boxen die enkel producten aanleveren, waar je zelf creatief mee aan de slag kan. Welke maaltijdbox is het meest diervriendelijk? Wij zochten het voor je uit!
Minst diervriendelijke maaltijdboxen

De bekendste boxen zijn Marley Spoon en Hello Fresh. Deze komen op veel vergelijkingssites als beste uit de test. Dit komt vaak door de kwaliteit, de prijs en de beschikbaarheid. Hello Fresh, Marley Spoon en Allerhande box scoren namelijk het minst goed op dierenwelzijn. De recepten van deze boxen bevatten overwegend vlees of vis en Hello Fresh en Allerhande hebben geen veganistische opties. Hello Fresh en Allerhande  verstrekken wel informatie over de herkomst van de producten die ze gebruiken. Hello Fresh werkt onder andere met scharreleieren van Blije Kip, kaas van Erik’s Delicatessen en vlees van Driessen Food. Albert Heijn werkt met de eigen Albert Heijn nieuwe kip en varkensvlees met 1 ster Beter Leven Keurmerk. Deze producten zijn echter nog steeds erg dieronvriendelijk. Scharreleieren, varkensvlees met 1 Ster Beter Leven Keurmerk en de nieuwe kip van Albert Heijn scoren slechts een 3 in de DierenwelzijnsCheck. Marley Spoon zegt bij voorkeur te werken met de beste producten, waar mogelijk biologisch en uit het seizoen. Dit wordt echter niet verder gespecifieerd.

Biologisch en lokaal

Wil je toch graag een stukje vlees, vis of kaas? Dan kun je het best kiezen voor Support Your Locals, Ekomenu of de Krat. Support Your Locals Amsterdam gebruikt enkel lokale producten uit de omgeving van Amsterdam, met vlees van Brandt&Levie, biologische zuivel en groenten van Instock. Van de boxen met dierlijke producten scoort deze het best op dierenwelzijn. Heb je geen inspiratie om zelf met producten aan de slag te gaan? Bij Ekomenu kun je elke week zelf een box samenstellen uit 20 verschillende recepten met uitsluitend biologische producten. Je kunt hierbij ook voor een volledig vegetarische of veganistische box kiezen. De krat is ook een duurzame optie, deze bestaat elke week uit drie gerechten. Je kunt kiezen voor verschillende boxen, waarvan er één volledig vega is. Ze stellen hoge dierenwelzijnseisen aan de producten. Het vlees heeft 2 sterren van het Beter Leven Keurmerk, vis is MSC gecertificeerd, zuivel is biologisch en de eieren zijn vrije-uitloop.

Vegan (maaltijd)boxen

Wil je een echte diervriendelijke maaltijdbox? Kies dan voor één van de drie plantaardige boxen: The Karma Box, Vegan Masters en Vegan Box. Ze scoren met een volledig veganistische inhoud allemaal een 10 op zowel dierenwelzijn als klimaat! De Karmabox bestaat uit de nieuwste vegan producten die op de markt komen, zoals de Dutch Weedburger, Karma Shoarma en Willicroft. Heb je hulp nodig bij het bedenken van gerechten? Dan biedt de Vegan Box elke week drie recepten, waarvoor je alle producten in de juiste proporties krijgt thuisgestuurd. Ook geen zin om te koken? Dan ben je bij Vegan Masters aan het juiste adres. Hier heb je de keus uit vele vegan kant-en-klaar maaltijden die je alleen nog hoeft op te warmen. Eet smakelijk!

Kijk hier voor het volledige overzicht van de beoordeelde maaltijdboxen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities