Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Welke eieren hebben de minste impact op het klimaat?

Eieren hebben als productgroep relatief weinig impact op het klimaat en scoren allemaal een ruime voldoende. De gemiddelde uitstoot van eieren is 4 kg CO2 per kilo product. Ter vergelijking: bij een kilo regulier kippenvlees komt 6 kg broeikasgas vrij, en bij een kilo regulier rundvlees 23,9 kg broeikasgas. Het verschil wordt vooral verklaard door het feit dat leghennen efficiënt eieren produceren: gedurende het jaar dat ze eieren leggen, produceren ze ruim tien keer hun gewicht aan eieren. Toch zijn er onderling nog verschillen, die grotendeels afhankelijk zijn van wat je de kippen voert. Het voer is namelijk voor 70 procent verantwoordelijk voor de totale uitstoot van eieren.
Witte en bruine eieren

Er is een verschil in uitstoot tussen witte en bruine eieren, doordat er voor de productie van witte eieren minder voer nodig is. Voor een kilo witte eieren is 2,12 kilo voer nodig, voor een kilo bruine eieren is 2,22 kilo voer nodig. Dit is 7 procent minder voer per ei. Overschakelen naar witte eieren zorgt daarmee voor minder CO2-uitstoot.

Reststromen bij Kipster

Kipster scoort met een 10 het allerbest op klimaat met slechts 1,3 kg CO2 per kilo eieren. Deze lage uitstoot komt mede door de keus voor witte eieren, maar voornamelijk doordat het voer van deze kippen uitsluitend bestaat uit reststromen. Dit zijn voedselresten die niet meer door de mens zelf kunnen worden geconsumeerd. Er is daarom geen extra land nodig om dit voer te produceren. Daarnaast wordt de energie opgewekt door zonnepanelen en wordt de mest gedroogd. Hierdoor kapsel je de ammoniak in en stoot je minder uit in je omgeving. De eieren zijn hiermee klimaatneutraal en hebben het keurmerk ‘On the way to planetproof’.

Fruittuinen van West

De eieren van de Fruittuinen van West in Amsterdam scoren een 9 met 3,9 kg CO2 per kilo eieren. Deze kippen lopen op een uitgestrekt terrein, waardoor de bodem de mest goed aankan. Daarnaast wordt de mest ook gebruikt voor de bomen. Het voer bestaat uit granen en mais. Dit heeft minder impact op het klimaat dan soja.

Mais, graan en duurzame soja


Ook Rondeel-eieren en eieren van Gijs scoren een 9 op klimaat met 3,9 kg CO2-uitstoot per kilo eieren. Bij Gijs komt het voer voor 70 procent uit de buurt en bestaat uit granen en mais. Er zit geen soja in het voer. Bij Rondeel bestaat het voer voor een deel uit granen en mais, en voor een deel uit duurzame soja. Deze soja is niet afkomstig uit Zuid-Amerika, dus er worden geen bossen voor gekapt. Rondeel-eieren hebben ook het keurmerk ‘On the way to planetproof. Biologische eieren veroorzaken met 4,4 kg CO2 iets meer uitstoot en krijgen daarom een 8. Het voer voor biologische eieren wordt op biologische wijze geteeld en bestaat uit granen, mais en biologische soja. Ook deze soja is niet afkomstig uit Zuid-Amerika.

Soja uit Zuid-Amerika


Voor alle overige eieren, ooi-, scharrel- en vrije-uitloopeieren, wordt soja uit Zuid-Amerika gebruikt in het voer. Voor die soja worden waardevolle regenwouden gekapt en verbrand, waardoor er grote hoeveelheden broeikasgassen vrijkomen. Ook moet deze soja nog naar Nederland worden getransporteerd. Met 4,6 kg CO2 per kilo hebben deze eieren de meeste uitstoot.

Bekijk hier de klimaatscores per product.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities