Filodeeg-pompoenrolletjes

Dit recept komt uit het kookboek De Vega Optie van Joke Boon. 

De met feta gevulde filodeegsigaartjes (sigara böreği) vormden de inspiratie voor deze heerlijke rolletjes met kruidige pompoenvulling. Tegenwoordig is pompoen het hele jaar door verkrijgbaar. Dat is fijn, want ook zomers smaken deze rolletjes goed. Ze bevatten wat meer vulling dan de klassieke versie en dan de filodeegrolletjes op blz. 31. Ook geschikt om in te vriezen, bestrijk ze dan voor het bakken met gesmolten boter en bestrooi met de zaadjes. Filodeeg droogt snel uit, bedek daarom steeds het geopende pak met een natte theedoek terwijl je een rolletje maakt. Je kunt ze een aantal uur van tevoren maken: dek ze dan goed af met plasticfolie of een natte doek.

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
  • Verdeel de pompoen, uien en rozemarijn over de bakplaat in een enkele laag. Bestrooi met zout en peper en besprenkel met de olie. Zet in het midden van de oven en laat 45 minuten bakken. Schep tussentijds één keer om.
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan, blijf erbij want opeens gaat het hard. Doe over in een ruime kom.
  • Verkruimel de feta en prak met en vork wat fijner, doe samen met de tijmblaadjes in de kom bij de pijnboompitten.
  • Laat de pompoen afkoelen als hij gaar is. Verwijder de harde delen van de takjes rozemarijn. Pureer de pompoen met de uien en de rozemarijn in de keukenmachine of met de staafmixer tot een grove puree die nog wat structuur heeft. Schep met een lepel het fetamengsel erdoor.
  • Neem telkens een velletje filodeeg. Bestrijk met een kwastje de randen van het deeg met gesmolten boter en leg in de breedte van het velletje 2 lepels van de pompoenvulling. Vouw de randen van het filodeeg naar binnen en rol langzaam op. Strijk af en toe wat gesmolten boter over het deeg zodat het goed plakt. Ga zo door tot alle velletjes gevuld zijn.
  • Leg alle rolletjes op de bakplaat, bestrijk met gesmolten boter en strooi het sesam- of het nigellazaad erover. Bak in het midden van de op 200 °C graden voorverwarmde oven in 20 minuten krokant en goudbruin.

Tip: Lekker met een frisse salade.

Ingrediënten

16 rolletjes (4-5 personen)

750 gram pompoen met oranje vruchtvlees, schoon gewicht, in stukken
2 uien, in grove stukken
1 flinke tak rozemarijn, in stukken geknipt
3 el olijfolie
zout en peper
50 gr pijnboompitten
100 gr feta
2 takjes tijm, de blaadjes eraf gerist
1 pak filodeeg à 330 gr (16 driehoekige velletjes, verkrijgbaar bij supermarkt en toko)
100 gr boter, gesmolten
1 el sesam- of nigellazaad

Delen