Groene crêpetaart met huisgemaakte chocopasta en chiajam

Dit recept komt uit het kookboek Vega feest van Nina Olsson.

Pannenkoeken of crêpes zijn ideaal voor zogeheten potlucks of picknicks, omdat je ze al thuis kunt bakken. Je kunt ze met hartige mengsels vullen, of als basis gebruiken voor een crêpetaart die je ter plekke van allerlei lekkere laagjes, zoals huisgemaakte chocopasta, romige mascarpone, cashewboter of chiajam kunt voorzien – je stelt echt in no time een indrukwekkende taart samen. Je kunt de pannenkoekjes en vullingen makkelijk een dag van tevoren maken. De felgroene kleur van de crêpes is afkomstig van de spinazie.

Verhit de oven tot 200 °C / gasovenstand 6 en rooster de hazelnoten 10 minuten. Laat ze afkoelen, leg ze op een schone theedoek, draai de hoeken in elkaar om er een soort buidel van te maken en wrijf de nootjes over elkaar om de velletjes los te maken. Doe de hazelnoten in een keukenmachine (bewaar er een paar als decoratie), pulseer ze 5 minuten en schraap de wand van de beker tussendoor een paar keer schoon.

Smelt de chocola in een pannetje, laat een beetje afkoelen, giet hem bij de hazelnootboter en roer ze goed door elkaar.

Meng de ingrediënten voor de chiajam in een keukenmachine, giet de jam in een gesteriliseerde pot en zet hem een nacht in de koelkast. De chiajam blijft in de koelkast 1 week goed.

Roer de ingrediënten voor de chocolade-mascarponecrème in een kommetje door elkaar en zet het mengsel afgedekt in de koelkast.

Meng de ingrediënten voor de crêpes, behalve de olie, tot een glad beslag. Verhit een koekenpan en doe er een scheutje olie in. Schep een lepel beslag in de pan en laat het tot een diameter van 12–15 cm uitvloeien. Bak de crêpe tot de bovenkant gestold is, keer hem om en bak de andere kant goudbruin. Leg de crêpe op een bord en herhaal dit met de rest van het beslag. Als het goed is heb je voldoende beslag voor 6 crêpes. Als je de taart niet meteen maakt, moet je de crêpes afgedekt in de koelkast bewaren.

Zet om de taart te maken een groot bord of een taartstandaard klaar, met de verschillende vullingen binnen handbereik. Leg een crêpe op het bord en smeer er een laagje chocolade-mascarponecrème op. Vervolg met een tweede crêpe en een laagje chiajam, en een derde met een volgend laagje chocolade-mascarponecrème. Herhaal dit met de rest van de crêpes, sluit af met een laagje chocolade-mascarponecrème, stuif er het cacaopoeder over en versier de taart met de apart gehouden hazelnoten.

Als je weinig tijd hebt, kun je ook kant-en-klare geroosterde hazelnoten voor de chocopasta gebruiken.

Vegan: Gebruik veganistische eivervanger.

Glutenvrij: Gebruik glutenvrij meel.

Vega feest van Nina Olsson
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Ingrediënten

Voor 1 taart (4-6 personen)

groen crêpemengsel:
200 g speltmeel of bloem
een snufje zout
400 ml melk of plantaardige melk
3 eieren of eenzelfde hoeveelheid eivervanger zoals aquafaba
2 handenvol verse spinazie
plantaardige olie, om in te bakken

huisgemaakte chocopasta:
200 g rauwe hazelnoten
100 g biologische chocola (70% cacao), in stukjes

chiajam:
200 g frambozen, aardbeien of andere vruchtjes
1 el agavesiroop
3 el water
2 el chiazaad
chocolade-mascarponecrème:
200 g huisgemaakte chocopasta
350 g mascarpone

toppings:
geroosterde hazelnoten
1 tl rauw cacaopoeder of cocoapoeder

Delen