Koolrolletjes van Joke Boon

Dit is het recept van Joke Boon uit haar kookboek De Vega Optie. 

Gevulde koolrolletjes worden gemaakt van groene of savooiekool en worden traditioneel gevuld met gehakt of een mengsel van rijst en gehakt. In de Oost-Europese keuken waar veel kool gegeten wordt, is gevulde kool erg populair. In dit recept geeft de vulling de koolrolletjes een Midden-Oosters tintje door een mengsel van kikkererwten, feta, pinda’s, harissa, de pittige Tunesische peperpasta. Je gaart de koolrolletjes in de oven in een tomatensaus waarin munt wordt verwerkt.

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Breng de koolbladeren in een grote pan water met wat zout erin aan de kook. Blancheer de koolbladeren (= heel kort koken) 2 minuten. Haal de bladeren uit de pan en laat in een vergiet goed uitlekken.
  • Verhit voor de vulling 2 eetlepels olie in een koekenpan. Fruit hierin de ui en knoflook 5-8 minuten op middelhoog vuur, schep af en toe om.
  • Maal in de keukenmachine de kikkererwten, peterselie, pinda’s, komijn en harissa tot een grof mengsel. Verkruimel de feta en meng kort, zodat het mengsel nog wat structuur heeft. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout.
  • Schep de ui en knoflook door de kikkererwtenvulling. Verdeel de vulling in net zoveel porties als je koolbladeren hebt.
  • Pureer voor de saus de tomaten in de keukenmachine of met de staafmixer. Meng met munt, zout en peper. Schenk de tomatensaus in een lage ovenschaal waarin de koolrolletjes naast elkaar passen.
  • Leg een uitgelekt koolblad op een snijplank. Snij de dikke nerf eruit en zorg dat het blad aan de bovenkant aan elkaar blijft zitten. Leg een deel van het kikkerwtenmengsel op het koolblad, vouw de zijkantjes naar binnen en maak er een rolletje van. Ga zo door tot alle koolbladeren gevuld zijn.
  • Leg in de ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en zet in het midden van de voorverwarmde oven. Bak 30 minuten, verwijder dan het folie en bak nog 15 minuten.

Tip: Heerlijk met rijst, gekookte aardappelen of aardappelpuree. Lekker met een frisse tomatensalade ernaast.

vega optie crop

     De Vega Optie van Joke Boon
     Uitgeverij Nieuw Amsterdam
     €20,99 

Ingrediënten

Voor 4 personen

8-12 bladeren van een groene kool (bladeren aan de onderkant van de kool los snijden zodat het blad heel blijft)
olie om in te bakken
1 grote ui of 2 kleine uien, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
250 gr gare kikkererwten
2 flinke el peterselie, gehakt
50 gr zoute pinda’s
1 tl gemalen komijn
1 flinke tl harissa
75 gr feta
peper en zout

Saus:
1 blik gepelde tomaten (400 gr)
1 tl gedroogde munt
½ tl zout
versgemalen peper

Delen