Pruimentaart van Marits Eetkamer

Dit is een recept van de chef van restaurant Marits Eetkamer

Doe de cashewnoten in een kom en schenk er ruim kokend water over, laat minimaal een half uur staan.

Voeg de bloem, margarine, poedersuiker en zout samen en kneed er met koude handen een samenhangend deeg van. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een egale ronde lap en bekleed daarmee een goed ingevette bakvorm van 10 cm x 30 cm of een ronde vorm van 20 cm doorsnee en (minimaal) 2,5 cm hoog. Prik gaatjes in het deeg met een vork. Verdeel de koekkruimels over de bodem. Was, halveer en ontpit de pruimen. Smelt het klontje margarine met de kaneel en agavesiroop in een koekenpan en bak daarin de pruimen aan weerszijde een paar minuutjes. Verdeel de pruimen en het kaneel mengsel over de koekkruimels. Giet de cashewnoten af en doe ze in een keukenmachine met de sojadrink, de sojaspread en poedersuiker. En laat de keukenmachine goed draaien zodat de noten fijngemalen worden en er een gladde emulsie ontstaat. Meng de maizena met een beetje sojadrink en roer glad en voeg ook toe aan het mengsel voor de taartvulling. Roer de tijmblaadjes door het mengsel en giet de vulling over de pruimen en bak de taart  35 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden.

Ingrediënten

Voor de bodem

100 gr bloem
75 gr margarine 
50 gr poedersuiker
snuf zout

Voor de vulling

50 gr haverkoekjes (verkruimeld)
250 gr pruimen (gewassen, gehalveerd, ontpit)
15 gr margarine
1/2 theelepel kaneel
2 eetlepels agavesiroop
50 gr rauwe cashewnoten
100 ml sojadrink
170 gr veganistische sojaspread
50 gr poederuiker
8 gr maizena
tijm (de blaadjes van een paar takjes)                                            

Delen