Schotse eieren

Dit recept komt uit het kookboek De Vega Optie van Joke Boon. 

Schotse eieren zijn gepaneerde en gefrituurde (varkens)gehaktballen gevuld met ei. Deze vegetarische variant wordt gemaakt van kruidig bonengehakt en gebakken in de oven. Dat is makkelijk en minder vet, maar net zo lekker. Uiteraard kun je ze ook frituren of in de pan bakken, daarvoor krijg je ook de bereidingswijze. Warm zijn ze heerlijk, maar koud ook, met wat sla als lunch.

Tip: Heerlijk bij gekookte aardappelen en spinazie of gebakken aardappeltjes en sla.

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Kook 4 eieren in ruim water in 8 minuten hard. Laat schrikken en pel daarna. Zet even apart.
  • Doe de uitgelekte bonen, de havermout, de wortel, cashewnoten, currypasta, citroensap, 1 eetlepel olie, zout en peper in de kom van de keukenmachine en draai tot een samenhangend, op gehakt lijkend mengsel.
  • Verdeel het ‘gehakt’ in 4 porties en vorm er ballen van. Neem een bal in je hand, maak er een kommetje van en leg er een ei erin. Plooi het gehakt rond het ei en vorm er weer een bal van. Modelleer het zo dat al het bonengehakt als een mooi gesloten geheel om het ei zit. Ga zo door tot alle eieren bekleed zijn.
  • Sprenkel wat olie op het bakpapier op de bakplaat. Klop het overgebleven ei met een snuf zout los in een diep bord. Meng in een ander diep bord het paneermeel met het sesamzaad. Rol de eibal eerst door het geklopte ei en dan door het paneermeel. Zorg dat alle kanten bedenkt zijn.
  • Leg de gepaneerde ballen op de bakplaat. Besprenkel met olie en bak in het midden van de oven in 25 minuten krokant en bruin.

Koekenpan

  • Verhit 3 eetlepels olie in een braadpan en braad in 10 minuten de ballen rondom bruin. Wees voorzichtig met het omkeren en uit de pan halen, zodat ze niet beschadigen.

Frituren

  • Frituur de eiballen op 180 graden in 8 minuten bruin en krokant.
Ingrediënten

4 personen

4 eieren om te koken + 1 ei om te paneren
250 gr gekookte kidneybonen, zelf gekookt of uit blik, uitgelekt
40 gr havermout
50 gr wortel, fijn geraspt
50 gr gezouten cashewnoten
1 el Thaise rode currypasta (25 gr), of meer naar smaak
2 el citroensap
¼ tl zout
versgemalen peper
4 el paneermeel
2 el sesamzaad
olie

Delen