Zoete aardappel, boerenkool en pikante kikkererwten met citroen-amandeldressing

Dit recept komt uit het kookboek Vega feest van Nina Olsson

Deze machtige salade heeft een heleboel smaken en texturen. De geslon­ken boerenkool en zachte zoete aardappel vormen een perfecte combina­tie met de pikante, geroosterde kikkererwten. De granaatappelpitjes en rode ui maken deze weelderige salade subliem af.

Verhit de oven tot 230 °C/gasovenstand 8 en bekleed één of twee bakplaten met bakpapier. Hussel de partjes zoete aardappel in een kom met 1 eetlepel van de olijfolie, het zout en de komijn door elkaar. Hussel de kikkererwten in een andere kom met de resterende olijfolie, het paprikapoeder en de chilivlok­ken door elkaar. Spreid de partjes aardappel en de kikkererwten gescheiden op de plaat (of platen) uit en rooster ze 30 minuten.

Verhit een koekenpan op matig hoog vuur, sprenkel er een scheutje olijfolie in en bak de boerenkool of cavolo nero tot de blaadjes geslonken zijn. Strooi er een snufje peper en zout op.

Klop de ingrediënten voor de citroen-amandeldressing met een handmixer in een kan door elkaar.

Hussel alles in een grote slakom door elkaar en serveer de salade met de dressing.

Vega feest van Nina Olsson
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Ingrediënten

voor 4 personen

zoete aardappel en pikante kikkererwten:

1 middelgrote zoete aardappel, geschild en in kleine partjes

2 el olijfolie

zout, naar smaak

½ tl gemalen komijn

een blik van 400 g kikkererwten, uitgelekt, gespoeld en drooggedept

½ tl zoet paprikapoeder

¼ tl chilivlokken

 

kool:

olijfolie, om in te bakken

75 g boerenkool of cavolo nero (zwarte bladkool), zonder steeltjes en gehakt

zout en zwarte peper uit de molen, naar smaak

 

citroen-amandeldressing:

150 ml plantaardige melk

3 el amandelboter

2 el shoyu-sojasaus of tamarisaus

1 tl citroensap

2 tenen knoflook

1 tl honing of agavesiroop

½ tl geperste knoflook (of geraspte verse gember, als variatie)

 

overige sla-ingrediënten:

3 el granaatappelpitjes

75 g babyspinazieblaadjes

2 wortels, julienne gesneden

½ rode ui, in ringen

avocado, in plakjes (desgewenst)

2 plakjes radijs, als decoratie (desgewenst)

 

VE Gebruik agavesiroop.

GV Gebruik tamarisaus.

Delen