Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Kerst 2019

Kerstpakketten

Met de feestdagen in het vooruitzicht hebben wij de kerstfolders van supermarkten beoordeeld op dierenwelzijn. De menu’s die in deze bladen staan bepalen immers voor een groot deel wat er in Nederland wordt geserveerd met kerst. Helaas prijst het overgrote deel van de supers keurmerkloos vlees en vis aan, van dieren die onder erbarmelijke omstandigheden gehouden zijn.

Rond kerst wordt er traditioneel veel eend en kalkoen gegeten. Helaas scoren deze populaire kerstgerechten slecht op dierenwelzijn. Eend komt bijna altijd uit de intensieve veehouderij en scoort een 2,5. Deze eenden komen nooit buiten, beschikken niet over zwemwater en groeien abnormaal snel, waardoor ze kampen met veel gezondheidsproblemen. Verdoving gebeurt door middel van het dieronvriendelijke elektrische waterbad. Kalkoen zonder keurmerk scoort een 1 op dierenwelzijn. Ook zij komen nooit buiten en leven met 3 tot 6 kalkoenen per vierkante meter op hun eigen uitwerpselen. Ze hebben moeite met lopen door het grote gewicht, de snavels worden onverdoofd verwijderd en veel van hen sterven nog voor ze geslacht worden.

Een diervriendelijke kerst
Supermarkten bereiken met hun folders miljoenen Nederlanders en hebben een enorme invloed op wat er wordt geserveerd met kerst. Wij vinden het dan ook treurig om te zien dat ze voornamelijk vlees en vis zonder dierenwelzijnskeurmerk aanraden in hun recepten. Uiteraard kunnen mensen zelf kiezen in hoeverre ze recept suggesties opvolgen. Wij raden dan ook iedereen aan om recepten diervriendelijker te maken door het vlees te vervangen met wild of biologisch vlees of te kiezen voor vis met een MSC of ASC keurmerk.

Of kook een vegetarisch of veganistisch kerstdiner. Kijk hier voor onze recepten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities