Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Keurmerk: eieren

Voor eieren zijn veel verschillende keurmerken. Zoveel dat je door de eieren het dierenwelzijn even niet meer ziet. Wij zetten daarom op een rijtje wat al die verschillende keurmerken betekenen voor het dierenwelzijn van kippen.

Eicode
Door Europese regelgeving is het mogelijk om in één oogopslag te zien hoe diervriendelijk het ei is dat je koopt. Elk stempel heeft ook nummer, hoe hoger het nummer, hoe slechter de leefomstandigheden voor de kip.

Code 0 Biologische eieren
De beste keuze die je kan maken. Kippen met deze code hebben de meeste ruimte van alle kippen die eieren leggen. Ze kunnen scharrelen, hebben zitstokken om te rusten en nesten om een ei te leggen. Buiten beschikken deze kippen over een uitloop van tenminste 4 vierkante meter per kip. In de stal zijn maximaal 7 kippen per vierkante meter. De kippen krijgen biologisch voer.

Code 1 Vrije uitloopeieren
Deze kippen komen nog wel buiten, maar hebben in de stal minder ruimte dan de biologische eieren. In een stal zitten maximaal 9 kippen per vierkante meter. Alle kippen hebben buiten minimaal 4 vierkanter meter ruimte, waar de begroeiing moet zijn, en lange uitlopen waar de kippen moeten kunnen schuilen en drinken. Bij deze kippen wordt soms onverdoofd een stuk van de snavel afgebrand krijgen, zodat de kippen elkaar niet verwonden.

Deze eieren komen van kippen die minder ruimte in de stal hebben maar wel naar buiten kunnen. Er zitten maximaal 9 kippen per vierkante meter in de stal. Buiten is er per kip 4 vierkante meter beschikbaar. De uitloop moet grotendeels begroeid zijn en in lange uitlopen moeten de kippen kunnen schuilen en kunnen drinken. De puntjes van de snavels van deze kippen kunnen onverdoofd worden weggebrand (toucheren), om te voorkomen dat kippen elkaar verwonden. Of het wegbranden ook gebeurd, ligt aan de bedrijfsvoering van de boer.   

Code 2 Scharreleieren of rondeeleieren  
De kippen die scharreleieren produceren komen van kippen die niet buiten komen, maar in schuren leven. Daar hebben ze zitstokken, legnesten en de stal heeft stro om in te scharrelen. In de stal zijn er maximaal 9 kippen per vierkante meter. Hier worden de puntjes van de snavel sowieso weggebrand, met als uitzondering de Ronddeel en Kipster eieren. Deze kippen hebben in de stal evenveel leefruimte als biologische kippen. Zij hebben ook een binnentuin en buitenverblijf.  

Scharreleieren komen van kippen in schuren. Ze hebben de beschikking over zitstokken, legnesten en in een deel van de stal stro om in te scharrelen. Ze zitten met maximaal 9 kippen per 2 en komen niet buiten. De puntjes van de snavels van deze kippen worden weggebrand. Dit gebeurt níet met kippen van Rondeel of Kipster. Zij leven in een schuur met net zoveel leefruimte als biologische kippen. Ze hebben een binnentuin en een buitenverblijf. Maar de kippen hebben minder ruimte in het buitenverblijf dan de kippen in een vrije uitloopschuur.

Code 3 Kooieieren
Als je echt om dierenwelzijn geeft, vermijd je deze eieren. Deze kippen bevolken stallen en slijten hun leven in kooien, waar ze de ruimte van net een A4-tje hebben. In de kooien hebben ze zitstokken op verscheidene niveaus, een scharrelmatje, voer- en drinkgelegenheden en een legnest. Ook bij deze kippen wordt een gedeelte van de snavel onverdoofd afgebrand. Deze eieren zijn sinds 2000 niet meer te koop in supermarkten, maar nog wel op markten of winkels die niet zijn aangesloten bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

De kippen zitten in stallen met daarin grote kooien. Elke kooi bevat volgens de eisen een legnest, zitstokken op verschillende niveaus, een scharrelmatje en een voer- en drinkgelegenheid. De kippen beschikken qua ruimte over ca. een A4-tje, ze komen nooit buiten. Supermarkten hebben afgesproken sinds 1 januari 2000 geen legbatterijeieren meer te verkopen. Maar ze zijn nog wel te koop op markten en winkels die niet zijn aangesloten bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Ook van deze kippen worden de puntjes van de snavels onverdoofd weggebrand.

Wil je meer weten over keurmerken? Kijk dan hier voor vlees, hier voor zuivel en hier voor vis en schaal- en schelpdieren.

Delen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities