Caldo Verde met boerenkool en crispy chili-olie

Dit recept komt uit kookboek Comfort Food met Groente

Maak eerst de chili-olie. Pel de knoflooktenen en snijd ze vervolgens in dunne plakjes, ongeveer 2 millimeter dik. Iets dikker mag ook. Meng de knoflook met de olie, steranijs, kaneel en kardemom in een pannetje en verwarm op laag vuur. Roer regelmatig, zodat alles gelijkmatig gaart en de knoflookplakjes niet aan elkaar blijven plakken. Bak de knoflook tot al het vocht uit de knoflook is verdampt is en de plakjes lichtbruin zijn. Let goed op: de knoflook kan snel verbranden en gaart ook nog door nadat de plakjes uit de olie zijn gezeefd. Meng intussen de chili-vlokken in een grote kom met de gember en sojasaus. Zet een zeef op de kom. Giet de knoflookolie door de zeef. Vang de knoflookplakjes op – de rest van de smaakmakers mogen weg – en laat ze in de zeef volledig afkoelen en uitdruipen. Hierdoor worden ze knapperig. Let op: de olie gaat bruisen! Laat de olie met de chili-vlokken volledig afkoelen. Voeg de knoflookplakjes aan de afgekoelde olie toe en giet alles in een afsluitbaar potje.

Maak nu de soep. Verhit de olie op middelhoog vuur in een grote pan. Voeg de ui toe en bak tot de ui glazig wordt en ietsjes verkleurt. Voeg de aardappels en knoflook toe en bak tot de rauwe knoflookgeur weg is. Voeg de wijn toe en kook al roerend tot de alcoholgeur verdampt is. Giet de bouillon erbij en kook afgedekt tot de aardappels gaar zijn. Pureer de soep tot de gewenste dikte. Zowel glad als met nog een beetje structuur is erg lekker. Doe wat je hart je ingeeft. Voeg de boerenkool toe en kook ongeveer 2 minuten, tot de boerenkool gaar is. Haal de pan van het vuur en voeg het citroensap of de azijn toe. Roer goed door.

Serveer de soep in kommen en verdeel 1 of 2 flinke eetlepels crispy chili-olie over. Serveer eventueel met stokbrood.

 

Recept het groene hoofd
Ingrediënten

Voor 4 personen

Crispy chili-olie

- 3 bollen knoflook

- 250 ml zonnebloemolie

- 3 steranijs

- 1 kaneelstokje

- 3 kardemompeulen

- 6 eetl. chilivlokken

- 1 eetl. geraspte gember

- 2 eetl. sojasaus

 

Caldo verde

- 3 eetl. olijfolie

- 3 uien, gesnipperd

- 5 aardappels, geschild en in blokjes

- 3 tenen knoflook, fijngehakt

- 200 ml witte wijn

- 1 liter groentebouillon of water

- 200 gram boerenkool of palmkool

- sap van ½ citroen of 2 eetl. wittewijnazijn

- 1 stokbrood (optioneel)

Delen