Kroketjes met mosterdmayo

Dit recept komt uit het kookboek Vega feest van Nina Olsson. 

Kroketten zijn met hun krokante korstje en zachte vulling ongeëvenaard als het gaat om textuur, maar vergeet de kunstmatige smaken van het commercieel geproduceerde fastfoodspul – deze zelfgemaakte zijn echt van een andere orde. Mosterdmayo is de ideale saus bij deze krokante balletjes en geroosterde zuurdesembroodjes, maar ze zijn ook lekker met een eenvoudige groene salade, of met knoflooksaus of knoflookboter met verse kruiden.

Verhit de oven tot 180 °C / gasovenstand 4 en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de aardappeltjes op de plaat en bak ze 50 minuten. Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen, snijd ze doormidden en schep de schillen leeg. Prak alles in een kom. Klop de eidooiers met de melk en roer ze met de parmezaan of rawmesan, het zout en de witte peper door de puree. Draai het mengsel in ovale balletjes, leg ze op een plaat en laat ze 1-2 uur in de koelkast opstijven.

Verhit de oven tot 110 °C / gasovenstand ¼ en bekleed een plaat met bakpapier. Meng de mayonaise en mosterd in een kommetje.

Kluts de eieren in een kom, doe de bloem in een tweede kom en het paneermeel in een derde. Giet een flinke scheut olijfolie in een koekenpan op matig hoog vuur. Rol de balletjes eerst door de bloem, haal ze vervolgens door het ei en geef ze ten slotte een jasje van paneermeel. Verdeel de kroketjes in porties en bak ze 3–4 minuten, terwijl je ze regelmatig keert. Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Leg de uitgelekte kroketjes op de plaat met bakpapier en houd ze warm in de oven terwijl je de rest bakt.

Serveer de warme kroketjes met de mosterdmayonaise, geroosterde zuurdesembroodjes, ingelegde rode ui, avocado en wat verse kruiden.

Vegan: Gebruik veganistische mayonaise, rawmesan, plantaardige melk, en laat de eidooiers en eieren weg. Haal de kroketjes niet eerst door de bloem en het ei, maar rol ze voor het bakken alleen door het paneermeel.

Glutenvrij: Gebruik glutenvrije bloem, glutenvrij broodkruim en geroosterd glutenvrij boerenbrood.

Vega feest van Nina Olsson
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Ingrediënten

4 personen

kroketjes:
800 g vastkokende aardappels, in de schil
3 biologische eidooiers
100 ml melk of plantaardige melk
70 g parmezaan, fijngeraspt
1 tl zout
¼ tl gemalen witte peper
3 middelgrote biologische eieren
100 g bloem of meel naar keuze
100 g panko-paneermeel
olijfolie, om in te bakken

mosterdmayonaise:
200 g mayonaise
1 el dijonmosterd

voor erbij:
4 sneetjes zuurdesembrood, geroosterd
ingelegde rode ui
plakjes avocado
verse kruiden zoals bieslook, dille of peterselie (desgewenst)

Delen