Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.
Zuurdesemtoast met roze oesterzwammen en zeewierboter van Sanne Vogel
Dit recept komt uit het kookboek De Vier Seizoenen van Vogel
Zuurdesemtoast met roze oesterzwammen en zeewierboter
Paddenstoelen en zeewier zijn onmisbaar in de plantaardige keuken. Ze zitten vol voedingsstoffen en zijn beide lokaal en duurzaam te produceren en ook niet onbelangrijk: ze zijn onwijs lekker. Paddenstoelenexpert Natascha Rothengatter noemt paddenstoelen het eten van de toekomst. En zeewier wordt ook wel het groene goud genoemd.
Zet de zeesla ruim onder koud water en laat voor ongeveer 3 minuten weken zodat het zout los kan laten (kijk voor verdere instructie op de verpakking). Giet af en spoel af in een vergiet. Knijp de zeesla goed uit en dep droog met een schone theedoek. Hak de zeesla en de gepofte knoflook fijn. Meng ze samen met de citroenzest, het citroensap, wat peper en zout en de plantaardige roomboter in de keukenmachine fijn. Laat de zeewierboter 30 minuten in de koelkast opstijven.
Bestrijk de sneden zuurdesembrood met olijfolie en bak op halfhoog vuur in een koekenpan tot ze krokant en goudbruin zijn.
Verhit in een andere pan de extra eetlepel plantaardige boter en voeg een beetje olijfolie toe. Bak hierin de roze oesterzwammen met een snuf peper en zeezout tot ze goudbruin zijn. Besmeer de knapperige toast met de zeewierboter en beleg met de oesterzwammen.
Voor 4 personen
Bereiden 15 minuten
Wachten 30 minuten (zeewierboter)
15 g zeesla (uit het koelvak van de biowinkel)
2 tenen gepofte knoflook (zie blz. XX)
sap en zest van ½ biologische citroen
peper en (zee)zout
50 g plantaardige roomboter op kamertemperatuur (bijv. van Flora of Max & Bien), plus 1 eetl. extra
4 sneden zuurdesembrood
olijfolie
300 g (roze) oesterzwammen
Extra nodig: keukenmachine