Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Zuurdesemtoast met roze oesterzwammen en zeewierboter van Sanne Vogel

Bereidingstijd
45 minuten

Dit recept komt uit het kookboek De Vier Seizoenen van Vogel

Zuurdesemtoast met roze oesterzwammen en zeewierboter

Paddenstoelen en zeewier zijn onmisbaar in de plantaardige keuken. Ze zitten vol voedingsstoffen en zijn beide lokaal en duurzaam te produceren en ook niet onbelangrijk: ze zijn onwijs lekker. Paddenstoelenexpert Natascha Rothengatter noemt paddenstoelen het eten van de toekomst. En zeewier wordt ook wel het groene goud genoemd.

Zet de zeesla ruim onder koud water en laat voor ongeveer 3 minuten weken zodat het zout los kan laten (kijk voor verdere instructie op de verpakking). Giet af en spoel af in een vergiet. Knijp de zeesla goed uit en dep droog met een schone theedoek. Hak de zeesla en de gepofte knoflook fijn. Meng ze samen met de citroenzest, het citroensap, wat peper en zout en de plantaardige roomboter in de keukenmachine fijn. Laat de zeewierboter 30 minuten in de koelkast opstijven.

Bestrijk de sneden zuurdesembrood met olijfolie en bak op halfhoog vuur in een koekenpan tot ze krokant en goudbruin zijn.

Verhit in een andere pan de extra eetlepel plantaardige boter en voeg een beetje olijfolie toe. Bak hierin de roze oesterzwammen met een snuf peper en zeezout tot ze goudbruin zijn. Besmeer de knapperige toast met de zeewierboter en beleg met de oesterzwammen.

 

Recept Sanne Vogel
Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereiden 15 minuten

Wachten 30 minuten (zeewierboter)

 

15 g zeesla (uit het koelvak van de biowinkel)

2 tenen gepofte knoflook (zie blz. XX)

sap en zest van ½ biologische citroen

peper en (zee)zout

50 g plantaardige roomboter op kamertemperatuur (bijv. van Flora of Max & Bien), plus 1 eetl. extra

4 sneden zuurdesembrood

olijfolie

300 g (roze) oesterzwammen

 

Extra nodig: keukenmachine

Delen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities