Plantaardige visvervangers verkrijgbaar in supermarkt

Vleesvervangers zijn al een aantal jaren op de markt en winnen steeds meer aan populariteit. Vervangers voor vis waren er lange tijd niet. Maar daar komt nu verandering in! Vegan Zeastar, onderdeel van Vegan XL en Vegan Junk Food Bar, lanceert haar populaire visvervangers nu ook in de supermarkt. Een welkome toevoeging op het gebied van dierenwelzijn en klimaat!

Dood door verstikking

Vissen ervaren net als andere dieren pijn en sterven in de visserij een afschuwelijke dood. Wild gevangen vis ervaart veel stress en angst tijdens de vangst die soms uren kan duren. Als ze al levend aan boord komen, hebben ze vaak veel verwondingen door verdrukking in de netten. Vervolgens worden ze levend gestript (ingewanden verwijderd) en opgeslagen in ijswater. Het kan uren duren voordat de vis sterft door verstikking. Na een kort leven in een overvolle kweekvijver sterft ook kweekvis eenzelfde pijnlijke dood. Voorafgaand aan de slacht krijgen vissen vaak dagenlang geen eten.

Bedreigde vis door overbevissing

Het eten van vis heeft daarnaast ook een grote impact op het klimaat. De meest schadelijke aspecten van de visserij zijn overbevissing, bijvangst, bodemschade en watervervuiling. Vooral het vissen met bodemsleepnetten veroorzaakt enorm veel schade. Door overbevissing of bijvangst worden veel vissen met uitsterven bedreigd. Ondanks hun status eindigen ze alsnog op menukaarten in restaurants.

Sashimi zonder dierenleed

De missie van Vegan Zeastar is om een product op de markt te brengen dat qua smaak en textuur niet onderdoet voor echte vis, maar dan zonder dierenleed en met minder impact op het klimaat. De ingrediënten die de smaak van vis nabootsen zijn tapiocazetmeel, glucose uit zeewier en lijnzaadolie. Het product dat als eerst op de markt komt is sashimi van No Tuna en Zalmon. Sashimi is oorspronkelijk een Japans gerecht van rauwe zalm en tonijn. Beide vissoorten zijn bedreigd en scoren slecht op dierenwelzijn en klimaat. Wil je toch sashimi kunnen eten zonder schuldgevoel? Dat kan nu bij Jumbo en natuurlijk bij Vegan Junk Food Bar zelf.

Wil je weten hoe diervriendelijk en klimaatvriendelijk vis is? Kijk hier voor een volledig overzicht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities