Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Een uitgemolken melkkoe op je burger: hoe zit dat?

Tijdens ons onderzoek naar Amsterdamse burgerrestaurants ontdekten we dat de meeste hamburgers worden gemaakt van vlees van uitgemolken melkkoeien. Hoe hebben deze dieren geleefd?

Nederlandse melkkoeien in de reguliere vee-industrie hebben niet zo’n prettig leven. De melkproductie is de afgelopen jaren enorm toegenomen: een koe geeft zo’n 9000 liter melk per jaar! Dat vergt enorm veel energie. Veel koeien kampen bovendien met uierontsteking als gevolg van het vele melken en slechte hygiëne in de stallen.

Elk jaar een kalfje

Om melk te kunnen geven, moet een koe elk jaar bevallen van een kalfje. De kalfjes worden direct na de geboorte gescheiden van hun moeder en in individuele boxen geplaatst. Dat is noch voor de moeders, noch voor de pasgeborenen een feest.

De kalfjes worden bijna altijd onthoornd, zodat ze elkaar niet zullen verwonden wanneer ze een paar maanden later samen in een stal staan. De stiertjes en een deel van de vaarskalveren gaan een paar weken na hun geboorte op transport naar de mesterijen, waar ze worden vetgemest voor de slacht. De overige vaarskalveren staat een leven als melkkoe te wachten.

Op stal

Zo’n 68 procent van de melkkoeien mag een deel van het jaar naar buiten; 32 procent staat permanent op stal. In de stal staan de koeien op harde vloeren, die voor pijnlijke ontstekingen aan hun hoeven kunnen zorgen.

Na vier of vijf jaar uitgemolken

Hoewel een koe van nature wel vijfentwintig jaar oud kan worden, gaan melkkoeien na vier of vijf jaar in de melkindustrie al naar de slacht. Ze zijn dan minder vruchtbaar, geven minder melk en hebben gezondheidsproblemen. De topprestatie die ze jarenlang hebben moeten leveren heeft haar tol geëist.

Amsterdamse burgerrestaurants

Veel burgerrestaurants gebruiken het vlees van deze koeien voor hun burgers. Dit ‘restproduct’ is goedkoop en wordt vaak voor samengestelde producten als gehakt of burgers gebruikt. Als er niet expliciet wordt vermeld dat een burger van biologisch vlees of bijvoorbeeld Wagyu- of Black Angusvlees is gemaakt, dan kun je ervan uitgaan dat het vlees van een uitgemolken melkkoe komt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities