Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Fastfoodketens op de vega(n) tour

Veggie Nuggets bij McDonalds, burgers van de Vegetarische Slager als Whopper, en een Bucket plantaardige kip bij Kentucky Fried Chicken. Vorig jaar begonnen fastfoodrestaurants de groeiende vraag naar vegetarische producten eindelijk serieus te nemen en breidden ze hun assortiment uit met vleesloze varianten van populaire gerechten. Gezien de reacties hebben ze een goede stap gezet.
Kentucky Fried Chicken (KFC)

Binnen vijf uur waren ze uitverkocht: de veganistische kipnuggets die KFC als proef verkocht in een filiaal in Atlanta. Het filiaal was ter gelegenheid groen geverfd en rijen mensen stonden buiten te wachten tot ze de ‘kip’ konden proberen. De hoeveelheid plantaardige nuggets die KFC die dag in vijf uur tijd verkocht, was even groot als de hoeveelheid kipnuggets die normaal in een hele week over de toonbank gaan. De enorme interesse in de veganistische nuggets legde iets bloot wat veel mensen al wisten: er is een enorme vraag naar vegetarische/veganistische varianten van vlees. En niet alleen in restaurants of supermarkten, maar ook in fastfoodketens.

McDonald’s

De nuggets van KFC zijn nog niet overal verkrijgbaar, al deed de fastfoodketen afgelopen december wel al een proef bij één Amsterdams filiaal met een Chickenless Chicken Burger. Een zaak waar je wel al aan de vegetarische nuggets kunt, is McDonald’s. De Amerikaanse hamburgerketen had al een vegetarische burger, maar breidt het vegetarisch assortiment geleidelijk verder uit – onder andere met de Veggie Nuggets. In Amerika ging McDonald’s een samenwerking aan met Beyond Meat, het bedrijf achter de populaire Beyond Burgers. Beyond Meat gaat de veganistische variant van de Big Mac verzorgen.

Vegetarische Whopper

Ook Burger King ging een samenwerking aan met een extern bedrijf om een vegetarische burger op de kaart te zetten. In Amerika wordt de hamburger voor de vegetarische Whopper geleverd door Impossible Food. Impossible Food produceert de Impossible Burger en is de grote concurrent van Beyond Meat in Amerika. Deze burger is niet in Europa verkrijgbaar omdat hij genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat die niet goedgekeurd zijn door de Europese Unie.

In Europa ging Burger King een samenwerking aan met de Vegetarische Slager. Een ongekend succes voor het Nederlandse bedrijf, want dit betekent dat deze burgers als ‘Rebel Whoppers’ door heel Europa geserveerd worden. De vegetarische burger is te koop in Spanje, Duitsland, Italië, Portugal en Polen. Het Verenigd Koninkrijk volgt daarna. Beetje jammer: het is nog niet bekend wanneer de burger ook in de Nederlandse Burger King te bestellen is.

Concurreren met vlees

Voor vegetariërs en veganisten is de uitbreiding van het vleesloze assortiment van fastfoodketens goed nieuws. Veel mensen stoppen met het eten van vlees vanwege hun gezondheid, het klimaat of dierenwelzijn. Dat betekent niet altijd dat ze vlees niet lekker vinden! Dat KFC, McDonald’s en Burger King nu burgers en nuggets verkopen die erg lijken op echt vlees, is voor deze groep dan ook heel fijn.

Vega-burgers die nauwelijks van vlees te onderscheiden zijn, kunnen wellicht ook verstokte vleeseters overhalen om te kiezen voor de vegetarische variant. Hoe meer vleesvervangers er in onze maatschappij geïntroduceerd worden, hoe minder groot de noodzaak is om dieren te eten. Daar staan wij achter!

Benieuwd waar je nog meer vega(n) kan eten? Neem een kijkje op de horecawijzer. 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities