Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

6 van de 10 nieuwe sterrenrestaurants scoren onvoldoende op dierenwelzijn

Op 29 maart zijn de nieuwe Michelinsterren van 2021 uitgereikt. Voor het eerst krijgt een restaurant met groenten in de hoofdrol een Michelinster: De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Chef Emile laat zien dat het anders én beter kan, voor de dieren en de natuur! Helaas scoren zes van de tien nieuwe sterrenrestaurants nog wél een onvoldoende voor dierenwelzijn. Hier staan nog bedreigde vissoorten en dieronvriendelijke producten zoals foie gras en kalfsvlees op het menu. Michelin gaat nog niet met zijn tijd mee.

Klassieke keuken vol dierenleed beloond
De keuken van sterrenrestaurants is bijna altijd klassiek Frans, met veel vlees en vis, waaronder foie gras en kalfsvlees. Producten die écht niet meer kunnen anno 2021. Foie gras is de lever van eenden en ganzen die worden gedwangvoerd met een buis in de keel. Dit veroorzaakt veel stress, angst en verwondingen. Kalfsvlees komt van kalfjes die direct na de geboorte bij de moeder worden weggehaald, nooit buiten komen en hun leven slijten op harde vloeren. Ze hebben longontsteking en diarree door hun slechte leefomstandigheden. Michelin vindt dit blijkbaar luxe: kalfsvlees en foie gras staat nog bij zes restaurants op de kaart.

Bedreigde vis op het menu
Op de helft van de menukaarten staat ten minste één gerecht met een bedreigde vissoort, zoals zeebaars, paling, tarbot of tonijn. Deze vissen hebben de score rood, wat betekent dat het onverantwoord is om deze vis te vangen en te eten.  De vissoort is dan bijna uitgestorven of het vissen ernaar levert schade op aan de zeebodem en andere soorten. Overbevissing, bijvangst en het vissen met sleepnetten hebben grote gevolgen voor ecosystemen en het klimaat.

Diervriendelijk sterrendiner
Dat het niet nodig is om dieronvriendelijke producten of bedreigde vis te serveren, laten restaurants Wils en De Nieuwe Winkel zien. Bij de Nieuwe Winkel koken ze volgens de Botanische gastronomie, voornamelijk met planten. Het menu wisselt met de seizoenen mee en de producten komen uit de lokale voedselbossen, natuurakkers en tuinen. Ze koken om de wereld beter te maken, omdat ze het huidige voedselsysteem niet duurzaam vinden. Restaurants Wils van chef Joris Bijdendijk – ook bekend van Rijks -scoort ook een voldoende op dierenwelzijn.

Maak van dierenwelzijn een criterium
Michelin beoordeelt restaurants op de kwaliteit van de producten, beheersing van bereidingstechnieken en de signatuur van de chef. Dierenwelzijn speelt geen rol. Sterrenrestaurants doen het vaak slechter op het gebied van dierenwelzijn dan gewone restaurants en het lijkt haast of je dierenleed moet serveren om kans te maken op een ster. Het verkrijgen van een Michelinster is voor veel chefs de hoogst haalbare beloning, waardoor Michelin veel invloed heeft.
Michelin zou met de tijd mee moeten gaan en dierenwelzijn en duurzaamheid mee moeten nemen in de selectiecriteria voor een ster.

Een complete lijst van de nieuwe sterrenrestaurants vind je hier.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities