Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Top tien van dier- en oceaanvriendelijke strandtenten

Diervriendelijk uit eten aan de Nederlandse kust kan nog best een uitdaging zijn. Gelukkig houden steeds meer strandtenten zich bezig met duurzaamheid en dierenwelzijn. Ze zijn zich meer bewust van hun omgeving en zetten zich in voor het behoud van de natuur en de oceaan. Zo zien we veel gebruik van duurzame materialen, groene stroom en plasticvrije verpakkingen. Maar ook de menukaarten veranderen en bieden meer vegetarische en plantaardige gerechten. Wij zetten onze favoriete strandtenten op een rij waar je terecht kunt voor een dier- en oceaanvriendelijke maaltijd.

  1. Pele Surf Shack, Hoek van Holland

Pele Surf Shack is de eerste 100% plantaardige strandtent van Nederland. Het menu staat vol met gezonde vegan bowls, burgers, sushi en pancakes. Tussen alle planten en surfboards voelt het bijna als Hawaii, maar in ieder geval volop als vakantie. Open van 10.00 - 20.00 op zonnige dagen. 

Dierenwelzijnsscore: 10

  1. The Shore, Scheveningen

The Shore is een surfschool en duurzame strandtent in één. Het pand is gemaakt van oude zeecontainers, ingericht met vintage meubels. De douche en de keuken worden verwarmd met zonneboilers. De producten in het restaurant zijn allemaal biologisch of biodynamisch en het overgrote deel is vegetarisch of veganistisch. De menukaart bestaat uit soep, salades, pancakes en pizza’s. Een top plek om te genieten van eten, drinken en het strand!

Dierenwelzijnsscore: 8,5

  1. Elements Beach, ’s Gravenzande

Bij Elements kun je terecht voor ontbijt, lunch en diner. Er staan veel plantaardige gerechten op het menu en er wordt gewerkt met biologische seizoensproducten uit de buurt. Het interieur bestaat uit vintage meubels. Als je helpt het strand schoon te maken krijg je een gratis koffie.

Dierenwelzijnsscore: 8,3

  1. Aloha, Wijk aan Zee

Aloha is één van de twee strandtenten aan het rustige surfstrand in Wijk aan Zee. Bij Aloha vinden ze duurzaamheid belangrijk. Al het vlees, zuivel en eieren zijn biologisch. De vis komt wordt gekozen op basis van de Viswijzer. Ze gebruiken groene stroom en hebben zonnepanelen en driedubbel glas. Aloha is niet voor niets winnaar van de Gaia Green Awards en de Green Key Goud.

Dierenwelzijnsscore: 8,2

  1. Buiten, Scheveningen

Buiten is een duurzaam strandpaviljoen aan het Zwarte Pad. De menukaart bestaat uit gezonde en biologische gerechten. De vis heeft een MSC-keurmerk en het vlees is zoveel mogelijk biologisch. Er staan veel vegetarische en veganistische opties op de kaart. Ze hebben een Green Key Goud certificaat ontvangen voor duurzaam ondernemen. 

Dierenwelzijnsscore: 7,7

  1. PLSTK Cafe, Hoek van Holland

PLSTK café bevindt zich in een oude zeetoren in de duinen bij Hoek van Holland. Zoals de naam al doet vermoeden richten zij zich op het terugdringen van het gebruik van (wegwerp)plastic. Ook vinden zij het belangrijk om de oorsprong van de producten te kennen en een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te creëren. Je kunt terecht voor lunch, diner en de borrel. Het menu bestaat uit bowls, salades, pancakes, sandwiches en spiesjes. Sommige gerechten zijn ook vegan te bestellen. 

Dierenwelzijnsscore: 7,6

  1. Timboektoe, Wijk aan Zee

Timboektoe is het tweede strandpaviljoen in deze lijst in Wijk aan Zee. Het restaurant is het hele jaar geopend. Timboektoe maakt zoveel mogelijk gebruik van biologische, lokale seizoensproducten. Het vlees komt van de Lindenhoff en de vis van Jan van As. Groenten en fruit zijn lokaal geteeld door Beentjes. Er staan veel vegetarische en veganistische gerechten op de kaart. In 2017 wonnen ook zij de Gaia Green Award, voor duurzaam ondernemen.

Dierenwelzijnsscore: 7,2

  1. Birds, Kijkduin

Beachclub Birds bevindt zich in Kuikduin, een stukje verderop van de drukte in Scheveningen. Bij Birds vinden ze duurzaamheid belangrijk. Ze werken samen met de Bird Brewery en voor iedere verkochte liter bier wordt er een boom geplant. Daarnaast werken ze graag samen met lokale leveranciers, zoals Lekker Brood en de Haagsche Croquetterij. Op de menukaart staan veel vegetarische en veganistische gerechten. Birds heeft het Green Key Goud certificaat.

Dierenwelzijnsscore: 7,2

  1. Woodstock 69, Bloemendaal

Woodstock is een bekende strandtent in Bloemendaal. Je kunt hier niet alleen terecht voor een hapje en drankje, er worden ook feesten georganiseerd. De menukaart bestaat uit een selectie van borrelhapjes en gerechten vanuit alle windstreken, die geschikt zijn om te delen. Op de kaart staan veel vegetarische en veganistische gerechten. 

Dierenwelzijnsscore: 6,5

  1. Naturel, Scheveningen

Naturel is een strandtent aan het Zwarte Pad in Scheveningen. Ze proberen zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Ze kopen waar mogelijk biologische producten in en bieden zo weinig mogelijk vlees aan op de menukaart. Op de menukaart vind je klassiekers zoals Hollandse asperges met botersaus en krieltjes, afgewisseld met eigen gerechten zoals een kapsalon met sint-jakobsschelpen. Er staan veel vegetarische en veganistische gerechten op de kaart. 

Dierenwelzijnsscore: 6,4

De beoordelingen van de strandtenten vind je hier.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities