Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Hoe wild is wild?

Met kerst in het vooruitzicht en supermarkten vol inspirerende folders, beginnen veel mensen met het plannen van hun kerstdiner. Voor vleeseters vaak dé gelegenheid om wild op te dienen. Maar komt dit vlees daadwerkelijk uit de natuur?

Supermarkten prijken er vaak mee op vleesverpakkingen: Hollands konijn, wild uit de Nederlandse natuur of culinair wild. Benamingen die het doen lijken alsof de dieren vrij rondlopen in de natuur. Toch is het niet zo simpel. De term wild is namelijk niet wettelijk beschermd. Dit betekent dat producten wild genoemd mogen worden, terwijl ze gewoon uit de vee-industrie komen en in erbarmelijke omstandigheden leven.

Misleiding
Onder druk van dierenwelzijn- en milieuorganisaties pasten supermarkten de afgelopen jaren al de namen van sommige producten aan. Naar aanleiding van een rapport van Questionmark veranderden Albert Heijn en Plus misleidende claims op verpakkingen. Lidl werd door Wakker Dier op het matje geroepen omdat ze hun wild omschreven als dieren die in de vrije natuur leven, terwijl het vlees gewoon uit de vee-industrie kwam.

Gekweekt wild
Want wat uit onderzoek van de afgelopen jaren bleek: het meeste wild dat in de supermarkten ligt, is gekweekt wild. Zo worden eenden en konijnen op industriële wijze gefokt in stallen. En er is niks natuurlijks, of wild, aan de manier waarop deze dieren gehouden worden. 

Zo leven miljoenen eenden in Nederlandse stallen zonder toegang tot water. Konijnen worden in kleine kooien gehouden, waar ze hun voetzolen verwonden aan de gaasbodems. Gekweekt wild is qua welzijn meer vergelijkbaar met de reguliere veehouderij dan met echt wild. De dieren leven in kleine ruimtes, zonder daglicht en kunnen niet naar buiten. Ook hebben ze gezondheidsproblemen door hun snelle groei en kunnen ze hun natuurlijke gedrag niet vertonen.

Hertenvlees dat in de supermarkt wordt verkocht, is ook meestal gefokt. Het vlees wordt veel geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland of komt van een van de fokkerijen in Nederland. Dit is de enige gekweekte wildsoort die beter scoort op dierenwelzijn. Herten verdragen het niet om intensief gehouden te worden en hebben ruimte nodig. Ze mogen daarom buiten grazen.

Echt wild
Echt wild heeft het een stuk beter dan de dieren in de veehouderij. Deze dieren leven in vrijheid en kunnen hun natuurlijke gedrag vertonen. Ze kunnen zich vrij rond bewegen en jongen kunnen bij hun moeder blijven. Bij wild komen ook welzijnsproblemen voor, zoals ziektes, maar deze zijn niet het gevolg van inmenging van mensen. Zwijnen, hazen en reeën leven allemaal écht in de natuur en deze dieren zijn dus echt wild. De dodingsmethode van deze dieren is overigens niet compleet diervriendelijk. De jacht kan erg stressvol en pijnlijk zijn, zeker als dieren niet in één keer goed geraakt worden.

Deze week werden voor het eerst keurmerken aan wildleveranciers gegeven. Keurmerk Echt Wild kent deze toe aan vlees dat afkomstig is van dieren die in de vrije natuur hebben geleefd. 

Diervriendelijk vlees
Een helemaal diervriendelijk dieet, is een dieet waar geen dieren aan te pas komen. Geen enkel dier wil namelijk dood, ze zijn altijd te jong en de weg naar de dood is altijd stressvol. Toch is er een groot verschil in welzijn tussen verschillende soorten vlees.

Dieren uit de intensieve veehouderij, waar dus ook gekweekt wild onder valt, leven in erbarmelijke omstandigheden. Het past volgens ons niet in de kerstgedachte om dit vlees te serveren. Ben je toch van plan vlees te serveren? Kies dan voor écht wild.

Er bestaat op dit moment geen keurmerk voor wild dat uit de natuur komt. Houd daarom rekening met de volgende vuistregels van Questionmark:
Bijna altijd echt wild zijn: wild zwijn, ree, kangoeroe en haas
Bijna nooit echt wild: konijn en eend
Meestal geen echt wild: hert

Wild in restaurants
In de horeca staat rond deze tijd ook vaak wild op de kaart. Leveranciers Wild van Wild en Pieter van Meel leveren echt wild aan restaurants. Bij onder andere Yerba, Pllek, Bak, Entrepot en Choux weet je zeker dat je wild eet uit de natuur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities