Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Wat is de klimaatimpact van vlees?

Op de DierenwelzijnsCheck kun je nu ook de impact zien van je voeding op het klimaat. Zo check je snel en eenvoudig in hoeverre jouw consumptiepatroon bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Laten we vooropstellen: van alle productcategorieën is vlees verreweg het meest belastend voor het klimaat. Tussen de diverse soorten vlees bestaan echter flinke verschillen in de mate van die belasting. Hieronder bespreken we een paar uitschieters.

Rund- en kalfsvlees

We beginnen met de grootste vervuilers: van alle vleessoorten heeft de productie van rund- en kalfsvlees de grootste impact op het klimaat. Een kilo rundvlees levert een uitstoot op van 23,9kg CO2, bij een kilo kalfsvlees loopt dit zelfs op naar 27,4kg CO2. Een kalf levert relatief minder vlees, de uitstoot per kilo product valt daardoor hoger uit.

Vleesrunderen hebben een enorme impact op het klimaat, de productie van een enkele kilo vlees vraagt om 5 kg voer en 15.000 liter water. Het hele productieproces verbruikt veel energie en soja in veevoer komt voor het grootste deel uit Zuid-Amerika. Daar worden voor de aanleg van sojaplantages kostbare bossen en regenwouden verbrand, waarbij enorme hoeveelheden broeikasgassen vrijkomen. Ook het transport van veevoer zorgt voor veel vervuiling.

Daarnaast stoten runderen zelf ook behoorlijk wat broeikasgassen uit in de vorm van methaan en lachgas. Methaan is 20 keer sterker dan CO2 en lachgas is zelfs 310 keer schadelijker voor het klimaat. De klimaatbelasting is zo groot dat rundvlees slechts een magere 2 scoort in de KlimaatCheck en kalfsvlees een dikke 1.

Konijn

Je zou het misschien niet verwachten maar ook konijn scoort slecht op klimaatimpact. Konijnenvlees ligt gemiddeld 15 dagen in de supermarkt voordat het wordt verkocht. Door het hoge energieverbruik veroorzaakt dit vlees wel 10 keer meer CO2 uitstoot dan varkensvlees. Daarnaast is een konijn geen efficiënt dier voor de productie van vlees: 25% van de dieren sterft vroegtijdig tijdens het vetmesten. Deze dode dieren leveren geen vlees op maar dragen wel bij aan klimaatverandering. Van de konijnen die de slacht halen, wordt maar 50% van het vlees gebruikt. De vacht van konijnen is niet geschikt als bont dus alle uitstoot van broeikasgassen wordt volledig toegekend aan het vlees.

Biologisch vlees

Gangbaar vlees en biologisch vlees hebben een vergelijkbare impact op het klimaat. Biologische dieren eten weliswaar minder soja maar ze groeien langzamer en worden vaak ouder waardoor ze in totaal meer veevoer eten. Kalveren vormen hierop een uitzondering. Biologische kalveren eten minder soja, leven langer en hebben een hoger slachtgewicht. De klimaatbelasting komt daardoor uit op 16kg CO2 per kilo vlees, bijna de helft van regulier kalfsvlees. Vlees uit het tussensegment zoals scharrel en Beter Leven Keurmerk 1 of 2 sterren, scoort niet beter dan gangbaar vlees.

Conclusies

Van alle vleessoorten veroorzaken kalfs- en rundvlees veruit de hoogste CO2 uitstoot. Met gemiddeld 6,4 kg CO2 per kilo vlees is kip van alle vleessoorten het minst belastend voor het klimaat. Toch is de uitstoot van een kilo kip nog steeds 3 keer hoger dan die van plantaardige producten. Voor een echt klimaatvriendelijk dieet kun je beter geen vlees eten.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities