Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Mozzarella van Nederlandse buffels

Pizzeria’s melden vaak trots dat ze buffelmozzarella uit Italië importeren. Toch zouden ze het beter dichterbij huis kunnen zoeken: Nederlandse buffels hebben het namelijk velen malen beter dan hun Italiaanse zusjes.

Nederlandse veehouderijen
In Nederland zijn er ongeveer zeven bedrijven die buffels houden voor de melk. De buffels worden op vergelijkbare manier gehouden als melkkoeien: ze leven in stallen met ligboxen en er is vaak toegang tot een weide. In tegenstelling tot melkkoeien zijn waterbuffels niet gefokt op een hoge melkproductie. Ze zijn daardoor gezonder en er komen weinig ziektes voor. Met 15 jaar worden ze ook een stuk ouder dan koeien.

Kalfjes
Kafjes worden direct na de geboorte van hun moeder gescheiden en apart gehuisvest. Er is één bedrijf dat de kalveren wel drie maanden bij de moeder houdt, De Stoerderij. Het is bekend dat kalveren die bij de moeder opgroeien zich beter ontwikkelen zowel mentaal als fysiek.

Geboren kalveren blijven vaak op het bedrijf. De vrouwelijke kalfjes worden aangehouden voor de melkproductie en de mannelijke kalfjes worden gemest en na circa 1 jaar geslacht.

Water
Waterbuffels kunnen amper zweten en hebben water nodig om af te koelen. Ook nemen ze graag een modderbad om insecten te weren. Als er geen modderpoel aanwezig is, zullen waterbuffels deze na een regenbui zelf maken. Om ervoor te zorgen dat het weiland niet één grote modderpoel wordt, kiezen waterbuffelhouders er vaak voor om hun dieren bij regen even binnen te houden. Ook worden er metalen buizen boven de drinkbakken bevestigd zodat de buffels niet met hun kop door de waterbakken kunnen zwaaien. De natuurlijke behoefte aan water en modder wordt in de waterbuffelhouderij dus ernstig beperkt. Dit is zeker een probleem nu de Nederlandse zomers steeds warmer worden.

Slacht
Waterbuffels worden op dezelfde manier geslacht als runderen; eerst worden ze verdoofd (met een schiettoestel) en daarna wordt de halsslagader doorgesneden. Hiervoor worden ze vastgezet, wat stressvol voor de dieren kan zijn. Ook is de verdoving niet altijd effectief.

Italië
Hoewel het leven van waterbuffels vanwege het watergebrek en de slachtmethode niet ideaal is, is het velen malen beter dan in Italië. Hoe het precies zit met Italiaanse buffels lees je hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities