Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Twee derde supermarkten scoort onvoldoende op dierenwelzijn in BBQ-seizoen

Het wordt dit weekend mooi weer en dan halen we massaal de BBQ tevoorschijn. Supermarkten spelen hierop in met een speciaal BBQ-assortiment. Wij beoordeelde dit assortiment van supermarkten op dierenwelzijn. Twee derde van de 14 supermarkten scoort een onvoldoende, hun aanbod bestaat overwegend uit vlees. Varkensvlees is het meest populair, gevolgd door rundvlees en kip. Ondanks eerdere afspraken om enkel varkensvlees met een keurmerk te verkopen, biedt meer dan de helft van de supermarkten regulier varkensvlees aan. Vooral spareribs, worsten en spiesjes hebben geen keurmerk. Albert Heijn, Lidl, Coop en Boni houden zich wel aan de afspraak.

Afspraak varkensvlees niet nageleefd

Supermarkten spraken met elkaar af om vanaf 2015 enkel nog varkensvlees met Beter Leven Keurmerk 1 ster of hoger te verkopen. Toch hebben 9 supermarkten op dit moment varkensvlees zonder keurmerk in het BBQ-assortiment. Dit vlees scoort slechts een 2 op dierenwelzijn. Ook varkensvlees met één ster Beter Leven is nog steeds erg dieronvriendelijk en scoort een 3,5. Zeker tijdens het BBQ-seizoen, waar extra veel vlees wordt gegeten, zouden supermarkten zich aan deze minimale afspraak moeten houden.

BBQ-vlees zonder keurmerk

Bij de helft van de supermarkten heeft minder dan 50% van het vlees een keurmerk. Naast keurmerkloos varkensvlees bevat het BBQ-assortiment ook rundvlees en kip zonder keurmerk. Hoogvliet scoort het slechtst op dierenwelzijn. Meer dan 75% bestaat uit vlees, waarvan slechts 42% een keurmerk heeft. Aldi, Plus, Jumbo, Deen, Spar en Dirk scoren ook allemaal onvoldoende met overwegend keurmerkloos vlees. Bij Vomar bestaat meer dan de helft van het BBQ-assortiment uit vlees, waarvan 64% een keurmerk heeft. Dit is het hoogst aantal keurmerken van alle supermarkten.

Eigen huismerk kip

Veel supermarkten hebben een eigen huismerk voor kip dat pretendeert betere levensomstandigheden te bieden. Zo heeft AH nieuwe kip, Lidl betere leefomstandigheden kip, Plus nieuwe kip, Aldi trager groeiende kip, Jumbo nieuwe standaard kip en kip met een pluim. Ondanks dat enkele hiervan iets meer leefruimte geven (gem. 16 i.p.v. 20 kippen per vierkante meter) zijn de omstandigheden nog steeds niet goed genoeg voor één ster van het Beter Leven Keurmerk. Ook deze kippen slijten hun leven in grote, dichte stallen zonder daglicht, daarom scoort dit vlees slechts een 3 op dierenwelzijn.

Groot vegetarisch aanbod

Uit onderzoek van ProVeg en Planbureau voor de leefomgeving bleek vorige week dat steeds meer Nederlanders minder vlees willen eten. Niet alle supermarkten spelen hierop in, maar er zijn genoeg plantaardige alternatieven op de markt. Albert Heijn heeft het grootste vega(n) aanbod. Ook bij Coop en Deka is bijna de helft vegetarisch of veganistisch en daarmee scoren ook zij een voldoende.

Biologische BBQ

Wil je toch graag een stukje vlees of vis op de BBQ, dan kun je die het best bij Ekoplaza kopen. Al het vlees en vis is daar biologisch. Ook kun je vlees kopen bij lokale, kleinschalige producenten in plaats van in de supermarkt, zoals Ecofields, Brandt&Levie, Lindenhoff of een van de Vijfsterren varkensboeren.

Kijk hier voor de volledige lijst van het BBQ-assortiment van supermarkten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities