Let op! De DierenwelzijnsCheck wordt sinds 2021 niet meer actief bijgehouden en de informatie op de site kan gedateerd zijn.
Neem voor vragen en opmerkingen contact op via info@varkensinnood.nl.

Waar koop je beter vlees voor de BBQ?

Supermarkten scoren met hun BBQ-assortiment slecht op dierenwelzijn. Uit ons onderzoek blijkt dat het overgrote deel van het vlees geen keurmerk heeft en afkomstig is uit de intensieve veehouderij. De dieren hebben een afschuwelijk leven gehad voor ze op de BBQ belanden. Wil je toch graag een stukje vlees op de BBQ, maar dan afkomstig van een dier met een fatsoenlijk leven? Wij geven je een paar tips!  

Vijfsterren-varkensboeren

Vijfsterren-varkensboeren zijn een initiatief van Varkens in Nood. Het zijn kleinschalige boeren die voldoen aan strenge criteria. Zo moeten alle varkens permanent naar buiten kunnen, mogen er geen staartjes afgebrand worden, wordt er geen gebruik gemaakt van kraamkooien en mogen de biggen minimaal zes weken bij de moeder blijven. Dit vlees krijgt met een 8 de hoogst haalbare score voor vlees in de DierenwelzijnsCheck. Je kunt direct van de boer kopen, zodat de boer een eerlijke prijs krijgt en de dieren een fatsoenlijk leven. De volgende Vijfsterren-varkensboeren bieden speciale BBQ-pakketten van varkensvlees aan: De varkenshoederij, Kloosterboerderij van Buuren, Livar Abdij Lilbosch en Puur Berkshire. De volgende boeren bieden naast varkensvlees ook rund, kip, kalkoen en kalfsvlees aan voor de BBQ: Flavours of the Farm, Hof de eendragt, Boeren in het Bos en De Goed gevulde.

Kleinschalige, lokale producenten

Er zijn in Nederland ook andere lokale en kleinschalige initiatieven waar je vlees kunt bestellen, zoals Lindenhoff en Brandt&Levie. Zij leveren beiden aan de horeca, maar je kunt er als particulier ook terecht. Brandt&Levie maakt worsten van Nederlandse varkens die een beter leven hebben gehad. De varkens leven in grote weides met hutten en een stuk bos. De biggen blijven 5 weken bij de moeder. De kraamkooi is nog beperkt toegestaan, daarom scoort dit vlees met een 7,5 een halve punt lager dan de Vijfsterren varkensboeren. Het BBQ-pakket bestaat uit worsten met verschillende smaken. Lindenhoff werkt samen met verschillende lokale boeren en biedt naast vlees ook zuivel en groenten aan. Deze boeren gebruiken productiemethoden die zo dicht mogelijk bij de natuur staan. Daarbij staat het welzijn van mens, dier en aarde centraal. Het vlees van Lindenhoff scoort een 7 op dierenwelzijn. Er zijn twee verschillende BBQ-boxen te bestellen, één met enkel vlees, de ander met vlees en seizoensgroenten.

Biologisch vlees

Biologisch vlees scoort ook een ruime voldoende. De criteria zijn per diersoort verschillend, omdat de dieren op een andere manier worden gehouden. Biologisch kippenvlees scoort een 6, biologisch varkens- en kalfsvlees een 6,5 en biologisch rundvlees een 7. Voor alle vleessoorten met een biologisch keurmerk geldt dat de dieren naar buiten moeten kunnen en binnen in de stal over daglicht en stro moeten beschikken. Ze hebben meer ruimte dan hun soortgenoten in de reguliere houderij en blijven na de geboorte langer bij de moeder. Sommige ingrepen zijn niet toegestaan, zoals het afbranden van staartjes. In Nederland is slechts 1 biologische kalverhouderij, Ecofields. Hier kun je kalfsvlees voor de BBQ bestellen. Bij De Eemlandhoeve koop je biologisch vlees van Blonde d’ Aquitaine runderen.

Beter vlees in de supermarkt

Wil je toch graag je vlees in de supermarkt kopen, let dan goed op het etiket. Kies in de supermarkt het liefst voor vlees met 3 sterren van het Beter Leven keurmerk of een biologisch keurmerk. Bij Ekoplaza zijn alle producten standaard biologisch.

Wil helemaal diervriendelijk BBQ’en? Kijk dan hier voor onze plantaardige BBQ-recepten.

Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Ontvang meer informatie over onze acties en petities